Potvrzeno: Penta koupila Vltava-Labe-Press

středa, 12. srpna 2015, 09:06 Tisk MediaGuru

Investiční skupina Penta koupila 100% podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press.

Investiční skupina Penta koupila 100% podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Ve středu podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau. Informaci ve středu oznámil mluvčí Penty Ivo Mravinac. Smlouva podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Součástí akvizice je také 51% podíl ve společnosti Astrosat, která mj. vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 % ve společnosti Česká distribuční, 35 % v distribuční firmě PNS a 30 % ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

„Deníky i ostatní aktiva VLP group jsou pro nás zajímavou a dlouhodobou investiční příležitostí zejména pro obchodní synergie s našimi firmami orientovanými na koncového zákazníka. Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj, který bude sledovat současné moderní trendy. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníků v regionech,“ komentuje investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Německý mediální koncern uvedl, že VLP prodal ze strategických důvodů. „Tato transakce nám totiž umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu,“ uvádí v tiskové zprávě generální ředitelka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová. Pasovské vydavatelství bude nyní rozvíjet své aktivity v Polsku a Německu, kde zůstává zaměstnavatelem 3 000 lidí. V Polsku je vlastníkem předního vydavatelství Polska Press, v Německu je vydavatelem periodika Passauer Presse.

Skupina VLP je druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. Vydává 71 regionálních deníků Deník a několika týdeníků. Průměrný prodaný náklad Deníku se v prvním pololetí pohyboval kolem 142 tisíc, což je o 7 % méně než loni. Řadí se tak na třetí místo za deník Blesk (246 tis.) a Mladou frontu Dnes (157 tis.). Celková čtenost Deníku za první pololetí činí podle nejnovějších dat Media projektu 634 tisíc čtenářů na vydání, o 10 % méně než ve stejném loňském období.

Prodej Vltava-Labe-Press tak představuje další podstatnou změnu vlastnických poměrů na českém tiskovém trhu, kde před dvěma lety koupil podnikatel a současný ministr financí Andrej Babiš mediální skupinu Mafra a Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vydavatelství Ringier Axel Springer CZ (dnes Czech News Center)

Penta tímto krokem vstupuje do médií i v Česku, na slovenském mediálním trhu působí přes společnost News and Media Holding, která řídí vydavatelské společnosti 7 Plus (např. deník Plus jeden deň, týdeník Plus 7 dní), Trend Holding (mj. týdeník Trend, čtrnáctideník Profit) a Centrum Holdings (mj. Centrum.sk, Aktualne.sk). Penta je získala loni v srpnu. Penta se angažuje i ve vydavatelství Petit Press (vydává mj. deník Sme), kde přes společnost Namav drží 45% podíl. Letos v létě se rozhodla založit také vlastní mediální agenturu, která začne fungovat od ledna 2016 pod názvem Media and Digital Services. 

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitách ve více než deseti zemích Evropy. Penta spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti, jimiž jsou Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, Ian Child a Eduard Maták. Skupina vlastní aktiva v hodnotě 6,7 miliardy eur (přes 180 miliard korun), loni klesl čistý zisk o 30 procent na 70 milionů eur (1,89 miliardy korun).

Zastoupení má v Praze, Bratislavě, Varšavě, Mnichově, kyperském Limassolu, Amsterdamu a na ostrově Jersey. Řídící společnosti holdingu sídlí na Kypru, své aktivity v Česku a na Slovensku ovládají prostřednictvím dceřiných společností registrovaných v těchto zemích. Na český trh vstoupila Penta v roce 2001. Klíčovými investicemi Penty v Česku jsou síť lékáren Dr. Max, sázková společnost Fortuna a Aero Vodochody.

-stk-, -čtk-