CME: Výnosy Novy ve druhém čtvrtletí zpomalily

úterý, 26. července 2016, 08:32 TV MediaGuru

Výsledky druhého čtvrtletí společnosti CME v Česku potvrdily očekávání managementu.

Výnosy společnosti CME na českém trhu, kde provozuje televizní skupinu Nova, dosáhly za období druhého letošního čtvrtletí celkové výše 50,9 mil. USD (cca 1,22 mld. Kč), což v meziročním srovnání znamená snížení o 2 %. V případě zohlednění stejného kurzu v obou srovnávaných obdobích je snížení na úrovni 5 %. Za období prvního pololetí 2016 představovaly výnosy CME na českém trhu 89,5 mil. USD (2,15 mld. Kč), což ve srovnání s 1. pololetím 2015 znamená mírné zvýšení o 3 % (při zohlednění změny kurzu +1 %).

Výsledky tak odpovídají očekávání managementu CME o vývoji výnosů na českém trhu. Ve srovnání s prvním čtvrtletím (+10 %) se trend ve druhém čtvrtletí zpomalil. Generální ředitel skupiny Nova a jeden ze dvou ředitelů CME Christoph Mainusch upozornil, že za vyšším růstem v prvním čtvrtletí byla snaha Novy motivovat zadavatele k většímu umístění z jejich celoročních reklamních objednávek do období prvního čtvrtletí, a to za low-season ceny. Na meziročním zpomalení ve druhém letošním čtvrtletí se také odrazil loňský hokejový šampionát, který přinesl zvýšený zájem inzerentů.

Výnosy CME ve druhém čtvrtletí 2016 a v 1. pololetí 2016

Vynosy_CME

Také provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) se ve druhém čtvrtletí v Česku meziročně snížil (-4,7 %) na 23 mil. USD (552 tis. Kč). Za období prvního pololetí pak dosáhl výše 33 mil. USD (792 tis. Kč), což bylo o 3 % méně než v období loňského prvního pololetí.

OIBDA CME ve druhém čtvrtletí 2016 a v 1. pololetí 2016

OIBdA

Výnosy CME celkově se při konstantním směnném kurzu ve druhém čtvrtletí navýšily o 3 % na 175 mil. USD a  OIBDA vzrostla o 12 % na 53,6 mil. USD. Také za období prvního pololetí se výnosy zvýšily o 3 % a provozní zisk OIBDA vzrostl o 18 % na 70,7 mil. USD. Tržby z televizní reklamy v prvním pololetí 2016 se zvýšily o 4 %, výrazný růst registruje CME v Rumunsku, na Slovensku a ve druhém čtvrtletí i v Bulharsku.

„Druhé čtvrtletí se vyznačuje silným nárůstem OIBDA s růstem marže, které překonaly naše očekávání a přispěly tak k velmi solidní první polovině roku,“ komentoval výsledky Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

Přehled hospodaření CME, 1. pololetí 2016

CME_pololeti Zdroj: CME

Kompletní zpráva je k dispozici zde.

-mav-