Mafra chce silnější video, změní Playtvák a iDnes.TV

pondělí, 05. září 2016, 14:00 Internet & Mobil MediaGuru

S cílem zvýšit příjmy z videa vstupuje do podzimu Mafra, říká ředitel videoobsahu Vladimír Mužík.

Poté, co letos na jaře odešel z pozice ředitele digitálního obsahu Martin Ondráček, nebylo příliš jasné, jakým směrem se vývoj videoobsahu ve skupině Mafra ubírá. Jaká je tedy aktuální koncepce a záměry Mafry v této oblasti?

Mafra v zásadě provozuje tři „televize“ – na internetu iDnes.TV a Playtvák a v klasickém terestrickém vysílání Óčko TV. Operují nezávisle na sobě, což není v rámci jedné firmy v žádném případě nejlepší ekonomické řešení. Proto teď výroba veškerého videoobsahu prochází restrukturalizací, což není opravdu eufemismus pro vyhazování, ale jde skutečně o restrukturalizaci tak, jak původně bylo toto slovo zamýšleno. Cílem změn je vytvořit jednu servisní organizaci, která obslouží všechny tři složky, tedy iDnes.TV, Playtvák a Óčko a tato jednotlivá média budou spolu spolupracovat na bázi výroby a sdílení obsahu.

Řídíte tedy veškerý videoobsah a k tomu i slovenskou Mafra Slovakia. Kdo ale bude každodenním koordinátorem servisní organizace, když část týdne trávíte na Slovensku?

Za celkové směřování jsem odpovědný já, na denní bázi bude mít koordinaci na starosti Petr Slavík, který už v Mafře několik let působí. Zároveň jsou pochopitelně tři odpovědní lidé za každou značku. Jde o to koordinovat například práci kameramanů nebo produkčních týmů. Každá část videoprodukce má svůj rozvoj. Máme tu televizní výrobu a v některých věcech jsme tak dál než mediální domy, které ji neměly a nemají. Z Óčka těžíme televizní zkušenosti a jako hudební stanice je se svými kanály jasně profilovaná. Za iDnes.TV je zodpovědná šéfredaktorka Naďa Petrová, za Playtvák já s Davidem Holým a za Óčko jeho generální ředitel Štěpán Wolde. Všichni mají nastavený rozvojový plán, který by se měl začít uskutečňovat již brzy a naplno od nového roku. Jsem zodpovědný za to, aby tyto tři video entity spolu komunikovaly, a zároveň zastřešuji jejich vývoj.

Jakou vizi pro jednotlivé videoprodukty prosazujete?

Zpravodajská iDnes.TV musí mít ambici nabízet videozpravodajství ve větší míře. Playtvák by měl zase přinášet ještě více pořadů a mít ambici natáčet i kvalitativně výše položené pořady, než jsou nyní k dispozici v některých internetových televizích. Pochopitelně pozorně sledujeme konkurenci na domácím trhu a čerpáme inspiraci i v zahraničí.

Co to konkrétně znamená?

Co se týká iDnes.TV, detaily by měla v nejbližší době představit šéfredaktorka Naďa Petrová. Mohu říci, že stavíme nové televizní studio, které vzniká po vzoru slovenské HN televízie (Mafra Slovakia uvedla internetovou HN televíziu loni v září, pozn. red.). Vysílání z nového studia zahájíme v září. Stejně jako na Slovensku chceme nabízet rozhovory s významnými  lidmi, analytiky nebo experty. Studio bude moderní, s robotickými kamerami, automatickým zvukem a digitální režií. Jeho výstavba stojí řádově miliony korun.

Vizualizace nového studia iDnes.TV
Vizualizace nového studia iDnes.TV

To znamená rozhovory na aktuální témata, něco ve stylu DVTV?

Chceme mít v Česku to, co jsme si vyzkoušeli na Slovensku a co výborně funguje.

Hlavní tuzemský hráč Seznam jen v letošním roce navýší investice do svého videoportálu Stream.cz o polovinu. Jak odpoví Playtvák?

Od začátku září zvýšíme počet pořadů a uvedeme nové vysílací schéma. K hlavním novinkám patří seriál Bude hůř, což je teda adaptace ze Slovenska. Je to sitcom s Oldřichem Navrátilem a Martinem Zbrožkem na konspirační témata. Dále jde o nové pořady Dramatické životy, Pohnuté osudy, nabídneme i Retro zprávy, které moderuje herečka Hana Seidlová, známá například z filmu Pupendo. Některé ze stávajících pořadů končí, s některými pokračujeme dál – například Ukaž káru. Nebude už pokračovat třeba Ewa Farna (pořad To nEWA, pozn. red). Chystáme i jedno vtipné překvapení. Celkem připravujeme 35 pořadů, podzimní schéma zahájíme od 5. září. Změny podtrhne i nové logo Playtváku, které v září představíme.

Ze sitcomu Bude hůř, Playtvák.cz
Ze sitcomu Bude hůř, Playtvák.cz

To je podzimní schéma, budete s novinkami pokračovat i pro jarní sezónu?

Už teď začínáme připravovat pořady na jaro, mluvíme s různými producenty. Vytipovali jsme si asi pět námětů, kterým bychom se chtěli dále věnovat. Chceme víc investovat do původního internetového televizního obsahu. To znamená do typických internetových pořadů v délce cca 5 minut. Neusilujeme o to natáčet 50minutové seriály.

Jak se mají jednotlivé video platformy skupiny Mafra profilovat do budoucna?

Cílem Playtváku je být zábavním portálem, který nabízí zábavu i publicistická videa, nikoli ale investigaci. iDnes.TV je primárně zaměřen na zpravodajství a zpravodajštější publicistiku. Óčko je hudební televizí, ale samozřejmě, že některé pořady se budou objevovat jak v Óčku nebo i na Playtváku – z Playtváku naopak můžou jít pořady do Óčka, něco si může převzít iDnes.

A výhledově se spojí v jeden kanál?

Ne, nespojí, jsou to tři oddělené věci. Pokud bychom z toho chtěli vytvářet jeden televizní kanál, potřebovali bychom na to dramaticky jiné investice do mnohem více obsahu a to v současné době není na pořadu dne.

Svého času se uvažovalo i o zapojení Impulsu do videoprodukce, je to možný směr?

V nějakých úvahách tady takové nápady byly, ale zatím není rozpracováno nic konkrétního.

Co dalšího připravujete?

Vytváříme nové oddělení Mafra Creative, které má uspokojovat televizní potřeby pro všechny naše značky. Jednak Mafra je významným televizním zadavatelem – tedy vyrábět reklamní spoty například pro MF Dnes, Lidové noviny či slovenskou odnož Mafry. Bude však také vyrábět self promo pro Óčko či znělky pořadů pro Playtvák. Naším cílem je vytvářet inhouse veškerou kreativu pro naše marketingové účely. A za druhé, chceme jít na trh i s externími nabídkami, to znamená, že se zúčastníme i tendrů a chceme nabízet klientům kreativní služby. Věříme, že Mafra Creative může mít šanci mezi středními a malými firmami. Nové oddělení vede Jakub Strýček, ředitel marketingu Mafry, kam nové oddělení spadá.

K čemu mají změny vést z hlediska pozice Mafry na trhu s video obsahem?

Když nepočítám Facebook a Youtube, existuje na trhu videoobsahu na internetu asi šest relevantních hráčů, největší je samozřejmě Seznam. Do nich počítám i televizní producenty. Stávající podíl Mafry v této skupině je 10 %, což je mimochodem asi tak třikrát větší podíl, než který má z pohledu počtu spuštěných videí Economia a asi tak pětkrát víc, než kolik má Czech News Center. Naším cílem je pochopitelně tento podíl zvětšovat, ale zároveň ho i zobchodovat. Příjmy z videoobsahu musíme zvýšit.

Podíl mediálních skupin na přehraných videích, zdroj: NetMonitor 6/2016
Podíl mediálních skupin na přehraných videích, zdroj: NetMonitor 6/2016

Myslíte především příjmy z video reklamy.

Jde o výnosy z videoreklamy, ale také ze sponzorovaného obsahu. Prodáváme také product placement, na který se chceme rovněž více zaměřit.

Konkurenční skupina Czech News Center investuje značně do prémiového sportovního videoobsahu. Jak se stavíte k nákupům sportovních vysílacích práv? Je to pro Mafru mrtvé téma?

K nákupu těchto práv Czech News Center gratuluji. Osobně ale razím názor, že neekonomické nákupy podporovat nebudu. Nabídku na Premier League a La Ligu jsme měli na stole také, ale i při výtěžnosti iDnes.cz by i tak byl takový nákup velmi neekonomický. Nevidím logiku v tom koupit si něco na rok a prodělat na tom. Tím tedy odpovídám na to, že pokud by nákup sportovních práv dával ekonomický smysl, půjdeme do něj. Budeme se zajímat o všechna práva, která budou k dispozici. Můžeme mít 1-2 pořady ztrátové, protože budují nějakou image, ale jako celek nám to musí vycházet.

Vzhledem k vašemu záměru zvyšovat výnosy z videoobsahu se nabízí i otázka, jestli neuvažujte o nějaké formě placeného obsahu.

Zpoplatňovat se nechystáme, ale pokusíme se řešit problém s blokováním reklamy. Lidé musejí platit za obsah buď penězi, nebo tím, že zhlédnou reklamu. Lidé, kteří mají adblocky, si prostě na některé části videoobsahu nesáhnou. To je můj postoj. Ano, někteří vydavatelé mají částečně máslo na hlavě, protože určité reklamní formáty lidi odrazují. Do budoucna ale není možné neplatit za obsah a mít zároveň aktivovaný adblock. Skutečně vylučuju, že to půjde donekonečna.

Vladimír Mužík, ředitel videoobsahu, Mafra

Řízení videoobsahu v české skupině Mafra postupně převzal na jaře 2016. Zodpovídá také za řízení společnosti Mafra Slovakia, a to od dubna 2014. Před příchodem do Mafry krátce působil jako ředitel nových médií slovenské skupiny Joj. Od února 2012 do srpna 2013 byl ředitelem zpravodajství TV Nova. Do Novy přišel v červnu 2011 na post ředitele PR a komunikace. Má dlouholeté zkušenosti s tištěnými médii. Od podzimu 2006 do května 2011 řídil deník Blesk. Předtím působil čtyři a půl roku na Slovensku jako šéfredaktor deníku Nový čas.