OMG přichází s nástrojem pro cross-mediální analýzu

pondělí, 24. října 2016, 07:00 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Skupina OMG vyvinula nástroj OMG Cross pro analýzu současného mediálního chování.

Mediální skupina Omnicom Media Group (OMG) vyvinula analytický nástroj OMG Cross, jímž reaguje na vývoj mediálního chování současných spotřebitelů. S nástupem chytrých zařízení a stále se zvyšující internetovou penetrací se hranice mezi offline a online světem postupně stírá. Tím se proměňují i potřeby mediálního plánování.

„V 90. letech stačilo při mediálním plánování počítat s 30s televizním spotem. Dnes je mediální trh mnohem složitější. Vysílají zde desítky televizních stanic, netelevizní organizace i lidé na YouTube či Snapchatu. Spíše než o reklamních spotech tedy dnes mluvíme o tzv. videotainmentu napříč médii, což je potřeba v mediálním plánování zohlednit,“ uvádí Jan Bradáč, client service director agentury OMD.

Crossmediální zásah napříč televizí, internetem a sociálními médii je schopen spočítat nový hybridní pravděpodobnostní model OMG Cross, jenž vyvinula výzkumná jednotka skupiny OMG Research ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere. Na jednom místě zohledňuje nejen data z trhu, data zadavatele a agentury, ale i exkluzivní údaje z YouTube,  Facebooku a dalších významných hráčů. „Pro televizní zásah využíváme TV metrový panel na úrovni jednotlivců, přičemž ke každému respondentovi napočítáme pravděpodobnost zásahu konkrétní online kampaní. Při různorodém mixu televize a online je tak pravděpodobnost zásahu na každého respondenta jiná,“ vysvětluje Zdeněk Kubena, šéf OMG Research. OMG Cross dokáže spočítat výsledky celkového zásahu na jakoukoliv cílovou skupinu, pracuje i s netelevizními diváky a rozlišuje výsledky až do úrovně jednotlivých kategorií komunikace – bannery, PR, sponzoring či online video.

Nástroj se nejlépe hodí zejména pro oblast plánování a optimalizaci zásahu videa. Zásah některých cílových skupin, zejména mladších mužů, bonitních skupin a aktivní populace, je totiž v televizi poměrně drahý a oslovit je lze jinde a levněji. „Podíváme-li se na rozklad distribuce běžně plánované cílové skupiny 25–50 s TV reachem 84,6 %, je zásah u skupiny 25–37 77,9 %, zatímco u skupiny 38–50 90,2 %. Je vidět, že mladší cílová skupina je zasažena významně méně, vhodným poměrem tv a on-line videa je možné tuto disproporci vyrovnat,“ vysvětluje Zdeněk Kubena. 

Cross

„Optimalizací televize a online dokážeme celkový zásah při zachování ceny kampaně navýšit. Výsledky zásahu umíme spočítat před, během i po kampani na velmi robustním vzorku respondentů, který v ČR zatím nemá obdoby. Díky množství dat, které jsme získali, navíc můžeme s klienty vést produktivní debatu o digitální kreativě,“ popisuje Luděk Hatoň, managing director mediální agentury PHD.

-stk-

Pozn.: Provozovatelem serveru MediaGuru.cz je mediální agentura PHD, součást skupiny OMG.