McDonald’s se chce v letošním roce zaměřit nejen na své tradiční burgery, ale i na kuřecí nabídku a kávu. „Kuře je pro nás velkou příležitostí,“ uvedla na úterní tiskové konferenci Yuliya Badritdinova, generální ředitelka společnosti na českém, slovenském a ukrajinském trhu. Zároveň chce fast-foodový řetězec v tuzemsku zrychlit svou expanzi do regionů. Letos plánuje otevřít více poboček než minulý rok, kdy přibylo šest nových poboček. Celkem má dnes McDonald’s 120 restaurací.
Tuzemské restaurace McDonald’s navštívilo v loňském roce téměř 50,5 mil. zákazníků, což je v meziročním srovnání o 3,5 mil. lidí více. Tržby vzrostly meziročně o zhruba 16 %. „V loňském roce jsme se zaměřili nejen na velká, ale i menší města v regionech. Expanze je naší dlouhodobou strategií, kterou ještě posílíme. Letos jsme již otevřeli novou restauraci ve Stehelčevsi, už zítra své první zákazníky přivítá pražská pobočka v Revoluční ulici,“ řekla Badritdinova. S otvíráním restaurací souvisí i snaha společnosti rozšířit počet svých licenčních partnerů, kterých je na českém trhu aktuálně 24. Investice, zahrnující také remodeling vybraných stávajících poboček, odhaduje McDonald's na zhruba půl miliardy korun.
U kuřecího vidí McDonald’s potenciál k růstu. Zatímco celosvětově mu tvoří kuřecí až 50 % prodejů, na českém trhu je to zatím jen 40 %. „Dříve jsme prodávali mnohem více hovězího, ale spotřebitelské chování se mění,“ popsala Yuliya Badritdinova. „Preference kuřecího proteinu vychází z poptávky našich zákazníků,“ vysvětlil marketingový ředitel McDonald’s Martin Troup s tím, že McDonald’s samozřejmě monitoruje i konkurenci – KFC a nově také Popeyes, jenž na trh vstoupil na podzim loňského roku. „Nicméně i v této oblasti se řídíme našimi vlastními plány,“ dodal. V rámci kuřecí nabídky se chce řetězec zaměřit na podporu svých stávajících produktů, do budoucna plánuje zařadit také kuřecí prémiové výrobky.
McDonald’s se ve své strategii snaží reflektovat změny spotřebitelského chování. „Spotřebitelé mají dnes mnohem vyšší nároky na kvalitu, čerstvost i teplotu připravených produktů. Mění se způsoby objednávání i pohostinnosti. Právě tento trend pohostinnosti nás mění z klasického fast foodu na casual restauraci,“ přiblížil Troup.
I z tohoto důvodu McDonald's přidává další možnosti objednávání. Kromě objednávek přes pult a samoobslužné kiosky je nyní možné objednat si od loňska i od stolu v restauraci přes MyOrder, dostupnou v mobilní aplikaci. Před pěti lety byla představena doručovací služba McDelivery, jež minulý rok odbavila téměř tři miliony objednávek, o 8 % více než předloni.
Mezi nejprodávanější produkty patří dlouhodobě Cheeseburger, Big Mac a hranolky. Oblibě se těší i limitované edice, přičemž nejvíce popularity dosahuje Sýrová nabídka, která je většinou k dispozici na přelomu roku. Letos se rozšíří na ukrajinský trh. Nabídkou jde McDonald’s vstříc i flexitariánům, kteří si mohou vybrat z Veggie menu, obsahující buď veggie burger, wrap nebo salát. „Zároveň máme své závazky i v Happy Meal, kde redukujeme množství tuku, cukru a soli,“ řekl Martin Troup.
V marketingové komunikaci se bude McDonald’s i nadále spojovat s nezávislým ambasadorem Přemkem Forejtem, jenž se bude podílet na vyvracení mýtů a polopravd, které o značce u veřejnosti kolují. „S Přemkem Forejtem budeme mít mnoho témat, která potřebujeme objasnit. Velmi brzy také představíme nové Maestro burgery,“ doplnil Troup.
Na poli udržitelných a komunitních aktivit se McDonald’s loni soustředil zejména na činnosti nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda, který se věnuje péči o rodiny vážně nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Nadace loni oslavila rok provozu prvního domu v Česku, který vyrostl v areálu Fakultní nemocnice Motol. Nyní připravuje výstavbu druhého domu.
-stk-