Ikea uvádí plánovací nástroj Kreativ s rozšířenou realitou

čtvrtek, 16. května 2024, 17:40 Aktuality, Marketing MediaGuru

Ikea Kreativ je součástí mobilní aplikace či desktopové verze webu. Umožňuje plánování interiérů v rozšířené realitě. 

Zdroj: Ikea

Zdroj: Ikea

Ikea na český trh přináší nový plánovací nástroj Ikea Kreativ. Je součástí mobilní aplikace, možné je ho používat také v desktopové verzi na webu Ikea.cz. Uživatelům umožňuje zdarma, efektivně a kreativně plánovat interiéry svých domovů v rozšířené realitě.

„Práce s 3D modely v reálném prostředí byla dosud výsadou především profesionálních interiérových studií. Ikea Kreativ tyto možnosti přináší v uživatelsky velmi přívětivém prostředí pro každého a navíc přichází s řadou unikátních inovací, které celkový zážitek posouvají na novou úroveň,“ říká Martina Somrová z týmu Home Furnishing and Retail Design Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko. 

Ikea Kreativ využívá k rozpoznání prostor v domácnostech zákazníků technologie umělé inteligence počítačového vidění, podobné těm, které se používají v autonomních vozech. Patří mezi ně neuronové sítě AI, které byly speciálně vytrénovány k rozpoznávání objektů a geometrie vnitřních prostor, algoritmy stereovidění pro vidění ve 3D, algoritmy počítačové fotografie k pořizování širokoúhlých fotografií a 3D grafika smíšené reality k dosažení realističnosti. Algoritmy umělé inteligence prostředí Ikea Kreativ také umožňují vymazat ze scény část stávajícího nábytku nebo klidně všechen, aby zákazníci mohli navrhovat ve zcela prázdných prostorách.

Nový nástroj je tak určen nejen pro ty, co se chystají zařizovat svůj první domov, ale i pro ty, kteří plánují úpravy stávajících prostor. „Podle našeho nejnovějšího průzkumu Life at Home Report, který zkoumal vztah Čechů k domovu, plánuje v příštích dvou letech změnit své bydlení více než polovina respondentů. Přesně 27 % Čechů má v plánu se stěhovat a další čtvrtina chce investovat do rekonstrukce stávajícího bydlení. V tom jim může výrazně pomoci právě Ikea Kreativ,“ říká Katalin Andor, Customer Insights Manager Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Základní technologii prostředí Ikea Kreativ vyvinula společnost Geomagical Labs se sídlem v Silicon Valley, která se zabývá umělou inteligencí a kterou Ingka Group získala v roce 2020.

-stk-