Poslanecký výbor zúžil kandidátku pro volby do Rady ČT a ČRo

čtvrtek, 9. května 2024, 16:10 Aktuality, Rádio, TV ČTK

Výbor připravil poslancům kandidátku na volná místa v radách ČT a ČRo. Do každé z nich bude volit jednoho člena ze tří kandidátů.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Sněmovní mediální výbor poslancům připravil kandidátky, z nichž bude Sněmovna vybírat nové členy rad České televize a Českého rozhlasu. Do každé z nich bude volit jednoho člena ze tří kandidátů. Za kandidáty do televizní rady vybral výbor jejího dosavadního člena Vladimíra Karmazína, odborníka na informační technologie Jana Mikuláštíka a dlouholetou moderátorku Veroniku Sedláčkovou. Do rozhlasové rady může zamířit člen dozorčí komise rozhlasové rady Jakub Chytil, ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla nebo dosavadní člen rady, herec a dabér Zdeněk Mahdal.

Poslanci budou z navržených trojic vybírat jednoho člena rad veřejnoprávního rozhlasu a televize na některé z příštích schůzí.

S kandidaturou do rozhlasové rady dnes ve výboru neuspěl její někdejší místopředseda, moderátor a překladatel Jiří Vejvoda, jenž v minulosti řídil stanici ČRo 2 - Praha. Neuspěl ani René Zeithaml. Do televizní rady výbor nepodpořil jejího dosavadního člena a kritika exprezidenta Miloše Zemana Zdeňka Šarapatku. Ve výboru dnes neuspěl ani nominant spolku pro studium duchovní hudby Musica Templi Petr Brozda.

Rady veřejnoprávní televize a rozhlasu představují nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do jejich pravomocí patří například schvalování rozpočtu nebo volba generálních ředitelů. Rada České televize se loni rozšířila o tři na 18 členů, Rada Českého rozhlasu je devítičlenná. Třetinu míst v obou radách nově obsazuje Senát.

-čtk-