Image CZ: Inzerát jsme nedělali, odpovědnost má klient

čtvrtek, 31. ledna 2013, 13:44 Tisk MediaGuru

Image CZ, která prostřednictvím agentury Mindshare zprostředkovala sporný inzerát, se proti spojení s jeho obsahem ohradila.

Sporný volební inzerát „Nevolte Karla Schwarzenberga“, který před druhým kolem prezidentské volby otiskl deník Blesk, nebyl připravován agenturou Image CZ, která inzerci objednávala u agentury Mindshare. Předseda představenstva Roman Heřman uvedl, že Image CZ pro svého klienta na základě jeho požadavku pouze zprostředkovala prodej inzertního prostoru v deníku Blesk, a to prostřednictvím svého stálého obchodního partnera agentury Mindshare.

„Podklady k otištění byly dodány přímo vydavateli Blesku, společnosti Ringier Axel Springer CZ a.s., ten je řádně ke zveřejnění přijal včetně identifikace klienta JUDr. Zavadila. Agentura Image CZ samotný text inzerátu ani jeho grafickou podobu kreativně nezpracovala, nevytvořila ho a ani do  něj žádným způsobem nezasahovala. Tento postup je zcela obvyklý při jakémkoli zprostředkování prodeje mediálního prostoru i u ostatních klientů agentury. Kompletní tiskové podklady k předmětnému inzerátu zajistil klient, tj. JUDr. Zavadil, který nese také plnou odpovědnost ve smyslu příslušné právní úpravy,“ uvádí se ve stanovisku, který Roman Heřman MediaGuru.cz poskytl.

Na přímou otázku, zda Image CZ věděla, co je obsahem inzerátu, Roman Heřman zopakoval, že obsah inzerátu nebyl předmětem obchodního vztahu s klientem, tj. Vladimírem Zavadilem. Skutečnost, že Image CZ nezajistila reklamní prostor přímo u vydavatelství Ringier, ale přes agenturu Mindshare, zdůvodnil Heřman výhodnější obratovou politikou.

Mediální agentura Mindshare, která reklamní prostor v Blesku objednala, už dříve uvedla, že neměla informace o tom, co je obsahem inzerátu a že inzertní podklady měl do vydavatelství Ringier dodat přímo Vladimír Zavadil. „Obsah inzerátu byl dodán zadavatelem přímo do vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, což je postup obvyklý u všech více než 50 klientů agentury Mindshare,“ sdělila ve svém tiskovém prohlášení. Ringier Axel Springer CZ se inzerát rozhodlo otisknout i přesto, že jeho zadavatel nebyl v inzerci označený.

Jak už jsme dříve informovali, agenturu Image CZ vedou dřívější zaměstnanci mediální agentury Médea z konce 90. let – Roman Heřman je bývalým ředitelem agentury. Majitel Médey Jaromír Soukup v pondělí večer prohlásil, že s agenturou Image CZ nemá více než deset let žádné obchodní a personální vazby.

-mav-