Babiš: V managementu Mafry nechci žádné změny

pondělí, 01. července 2013, 13:51 Tisk MediaGuru

Andrej Babiš v rozhovoru, jenž poskytl týdeníku Respekt, uvedl, že žádné změny v managementu mediální skupiny Mafra nechce.

rozhovoru pro týdeník Respekt, jenž vyšel v pondělí 1. července, uvedl Andrej Babiš, že žádné změny v managementu mediální skupiny Mafra nechce. „My si tam dáme jednoho člověka, který bude sledovat finanční parametry té firmy. Bude mi určitě posílat jednou za měsíc finanční výkazy, budeme sledovat byznys plán a budeme se samozřejmě snažit tomu vydavatelství nějak ekonomicky pomoci,“ dodal. Sám se na řízení skupiny podílet nebude.

Zároveň řekl, že po sloučení jeho týdeníku 5plus2 s tituly Mafry skončí s komentáři, které pro týdeník občas píše. Vznikne rovněž etický kodex, který vydavatelství oddělí od ostatních firem Agrofertu a od hnutí Ano. „My z toho nechceme dělat nějaký plátek Agrofertu nebo nějakého hnutí. To vůbec není cílem,“ řekl Babiš.

Ohledně velkých vlastnických přesunů od cizích subjektů do rukou českých podnikatelů, si myslí, že jde o pozitivní signál, Češi by podle něj měli podporovat Čechy. Propojení českých médií s českou politikou odmítl s tím, že do práce svých novinářů nebude zasahovat. Ujistil, že novináři budou mít volnost psát, co chtějí. Hodnoceni budou podle výsledků. Nutno dodat, že rozhovor se odehrál ve čtvrtek, den předtím, než Andrej Babiš telefonoval do redakce Lidových novin a dožadoval se vysvětlení, proč nevyšel článek o tiskové konferenci jeho politického hnutí Ano. Následně redakci osobně navštívil a několikrát se za své chování omluvil.

Andrej Babiš koupil mediální skupinu Mafra ve středu 26. června. Rozšířil tak po nedávné akvizici slovenského Ecopressu svůj záběr v médiích. V Česku tak přidává k týdeníkům 5plus2 obratově nejsilnější subjekt na tuzemském tiskovém trhu. Je zároveň investorem serveru Česká pozice.cz.

Celý rozhovor naleznete v Respektu 27/2013 na straně 40–44.

-kch-