Z pivních značek u Čechů v oblíbenosti stále vede Pilsner Urquell

neděle, 16. srpna 2020, 07:45 Aktuality, Reklama MediaGuru

Značka Pilsner Urquell byla v prvním pololetí letošního roku podle monitoringu Nielsen Admosphere také nejsilnějším pivním reklamním zadavatelem.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

V preferencích značek piva v Česku nadále vede Plzeň. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere, který byl realizován na vzorku pěti set respondentů internetové populace Českého národního panelu.

Pilsner Urquell zvítězila u spotřebitelů před třemi lety a vítězí i dnes, se 16 % konzumentů, kteří ji označili za svou nejoblíbenější značku piva. Nejvíce fanoušků má mezi nejmladšími respondenty do 34 let. Na dalších místech jsou u českých pivařů – pouze s minimálními rozdíly procent – značky Gambrinus (9 %), Velkopopovický Kozel (9 %), Radegast (8 %) a Birell (8 %). Jen 6 % konzumentů piva na značce nezáleží.

Oblibě se těší i malé pivovary.čtvrtina dotázaných uvedla, že jejich pivo dokonce preferuje nad ostatními, 17 % naopak dává přednost velkým průmyslovým pivovarům. A 44 % českých pivařů nezáleží na tom, zda pivo pochází od malého, nebo velkého výrobce.

Značka Pilsner Urquell navíc v uplynulém pololetí také dle monitoringu nejvíce investovala do reklamy. V ceníkových cenách přesáhly její reklamní výdaje 114 milionů korun. Druhý Birell obsadil v prvních šesti měsících roku reklamní prostor v hodnotě 108 milionů korun a třetí Starobrno inzerovalo na ploše v hodnotě 105 milionů korun.

Konzumentů piva je v populaci 83 %, přičemž 19 % pije pivo denně, dalších 30 % pak alespoň jednou týdně. Častějšími konzumenty jsou muži – dvě třetiny z nich pijí pivo alespoň jednou týdně (tedy denně i jednou až několikrát týdně). Mezi ženami je naopak více „svátečních“ konzumentek a také těch, které pivu neholdují: 43 % žen si dá pivo jednou měsíčně, případně méně často, a čtvrtina dokonce nikdy.

Zajímavou kategorií pro konzumenty, třeba i ty, kteří klasické pivo nemusí, představují radlery a ochucená/ovocná piva. Ty pro Čechy sice nejsou nápojem pro každodenní pití (denně si je dá jen zanedbatelné 1 % lidí), ale aspoň někdy po nich sáhnou už necelé dvě třetiny respondentů. Radlery o něco více vedou u žen než u mužů (76 % vs. 51 %). Z věkových skupin jsou nejzajímavější pro mladší respondenty, s vyšším věkem naopak jejich oblíbenost klesá.

-stk-