ČRa nabídnou všem TV aplikaci pro HbbTV

úterý, 27. října 2015, 11:55 Internet & Mobil, TV MediaGuru

České Radiokomunikace nabídnou televizím HbbTV manager, jeho ostrý provoz spustí v lednu 2016.

České Radiokomunikace (ČRa) přicházejí na trh s nabídkou aplikace pro HbbTV vysílaní v podobě HbbTV manageru. Všem televizním stanicím nabízejí možnost dodání manageru, pomocí kterého je možné spravovat, vyvíjet a aktualizovat vysílání v HbbTV (hybridní TV vysílání). „Naší ambicí je, aby byl manager používaný celým trhem,“ řekl v úterý novinářům Jiří Lichý, strategic account manažer ČRa.

Radiokomunikace považují podle jeho slov za důležité, že pomocí HbbTV manageru lze standardizovat funkce, které se v HbbTV nabízejí. „Diváci všech televizních stanic by tak věděli, že červené tlačítko slouží jako vstupní tlačítko do HbbTV prostředí. Pro inzerenty by bylo zase dobré, aby formáty v HbbTV prostředí byly jednotné a zadavatelé tak mohli využívat HbbTV formátů napříč všemi stanicemi bez úprav,“ zdůvodnil Lichý.

Testování HbbTV manageru zahájí ČRa v prosinci. Pilotní vysílání už běží na kanálech TV Óčko a TV Prima. S ostatními stanicemi včetně České televize a TV Nova České Radiokomunikace jednají. Rozhodnutí, zda budou chtít služby od ČRa využít, je ale jen na nich, zdůraznili manažeři ČRa. Ostrý provoz HbbTV manageru plánují Radiokomunikace zahájit od ledna 2016. HbbTV manager nabídne televizím jako službu za měsíční poplatek, servis nabízí 24 hodin denně po dobu sedmi dní v týdnu včetně dnů pracovního volna.

Inzerentům se v HbbTV prostředí nabízejí podle ČRa nové možnosti komerční komunikace. V tuto chvíli je k dispozici přibližně deset reklamních formátů, které lze v HbbTV využít. „Očekáváme, že pro zadavatele může být zajímavý formát interaktivního linku, který se nabídne během vysílání klasického 30vteřinového spotu,“ uvedl Jiří Lichý. Díky němu se propojí televizní spot s microsite klienta.

dalším formátům patří například microsite produktu, banner na HbbTV stránkách či ve startovacím menu, Click2Play (umožňuje spuštění videa), sponzoring pořadů (obrandované stránky), TV sázení či videoreklama v archivu.

Přehled a popis reklamních formátů HbbTV připravujeme.

ČRa už dříve odhadly, že potenciál objemu reklamy, která by se prodávala v rámci HbbTV, by mohl v roce 2020 dosáhnout až miliardy korun. Už na konci roku 2016 by se obchodní kapacita mohla pohybovat na úrovni 300 mil. Kč. Podle provedeného měření je aktuálně v ČR necelých 750 tisíc televizních přijímačů připojených k HbbTV vysílání.

-mav-