Google spouští mobilní platformu pro vydavatele

středa, 07. října 2015, 17:12 Internet & Mobil MediaGuru

Google spouští Accelerated Mobile Pages, chce pomoci vydavatelům.

Necelý půl roku poté, co Facebook představil svou vlastní publikační platformu Instant Articles, přichází Google s open source projektem Accelerated Mobile Pages Project (AMP). S ní chce usnadnit konzumaci médií na mobilních zařízeních zrychlením načítání stránek. Na projektu spolupracuje až s třicítkou světových vydavatelů i s technologickými společnostmi, jako je Twitter, Pinterest, LinkedIn nebo WordPress. 

S AMP reaguje Google na zvyšující se konzumaci médií prostřednictvím mobilních zařízeních, která leží již delší dobu ve středu jeho zájmu. Zároveň se tak snaží řešit problém s netrpělivostí uživatelů, kteří při pomalém načítání často ze stránek odcházejí, aniž by si jejich obsah přečetli.

Projekt má vylepšit uživatelskou zkušenost s mobilním webem, především urychlit načítání stránek a eliminovat jejich špatné zobrazování. Prostřednictvím AMP HTML bude možné vytvořit „odlehčenou verzi“ stránek, které umožní novinové články zobrazit na obrazovce mobilního zařízení téměř okamžitě po kliknutí na link na Twitteru či na výsledek vyhledávání Google, a to včetně videí, animací i vizuálního obsahu.

Spolu s obsahem budou zachovány i reklamy. Stejně tak nepřijdou vydavatelé ani o svá data. Cílem je rovněž podpořit paywally a předplatné. Svým přístupem se tak APM liší od již zmíněných Instant Articles Facebooku nebo Apple’s News, které mediální obsah uzavírají do svých ekosystémů.

AMP nyní poběží v beta verzi, v příštím roce by měl být spuštěn v ostrém provozu. Přístupný  bude na GitHub.

Guardian

-stk-