Část Mladé fronty chce koupit firma Křetínského a Tkáče

středa, 02. prosince 2015, 11:06 Tisk MediaGuru

Převzetím části vydavatelství Mladá fronta se začal zabývat Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Část vydavatelství Mladá fronta, které patří Františku Savovovi, chce koupit firma Gloomar. Podle informací ČTK za ní stojí podnikatel Daniel Křetínský. Antimonopolní úřad začal posuzovat změnu vlastníka. Návrh podala nově založená firma Gloomar CZ, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda. Část vydavatelství prodává podnikatel František Savov, který nyní žije v Londýně. Čeká tam na verdikt odvolacího soudu, který rozhoduje o jeho případném vydání do Česka, kde je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Podle Daniela Častvaje, člena představenstva Czech Media Invest, jediného akcionáře Czech News Center Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, chce část Mladé fronty koupit Czech Media Invest přes firmu Gloomar CZ. Transakce ale v tuto chvíli ještě není uzavřená, řekl Častvaj. Bližší informace týkající se rozsahu chystaného obchodu neposkytl ani mluvčí Františka Savova Jan Hrubeš. Pouze potvrdil, že žádná akvizice zatím nebyla dokončena.

Firma Gloomar CZ byla založená letos v srpnu, jejím jediným akcionářem je společnost Euromater SE, kterou ovládá kyperská Esturgeon Enterprises Limited. Podle Filipa Štěpána z Euromater SE ale byla společnost Gloomar CZ koncem září převedena na společnost Czech Media Invest, a v současnosti již nese název CN Invest.

Transakce je na mediálním trhu očekávaná, podle neoficiálních informací MediaGuru.cz se subjekty rozhodly pro opačný postup: nejprve si vyžádají souhlas ÚOHS a teprve poté uzavřou kupní smlouvu.

Zatím není jasné, přesně jaká aktiva by měla přejít do vlastnictví podnikatele Daniela Křetínského. Nejčastěji se mluví o deníku E15, časopisech a online serverech. Naopak týdeník Euro a knižní produkce MF by mohla nadále zůstat Františku Savovovi. 

Vydavatelství Mladá fronta od roku 2007 vydává ekonomický deník E15 (náklad 53.485), v roce 2012 začala vydávat ekonomický týdeník Euro a od roku 2013 zpravodajský týdeník v anglickém jazyce E15 weekly. Dále vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (například Lidé a Země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Real-immo, Právo&Byznys atd.). Dále provozuje divize zaměřené na on-line média, časopiseckou a knižní produkci.

Křetínský ovládá na mediálním trhu skupinu Czech News Center, která vydává deníky Blesk (náklad 242.001), Aha! (57.075) a Sport (36.126 kusů). Dále vydává týdeník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Společnost je součástí koncernu Czech Media Invest, který kontrolují finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Vydavatelství koupili koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.

-čtk, -mav-