Facebook znovu testuje zprávy, které časem zmizí

středa, 13. července 2016, 12:30 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook začne nabízet podobné možnosti „tajné konverzace” jako Snapchat, ten ji chce dále vylepšit.

Smazáním zpráv po deseti sekundách se proslavil Snapchat, nyní ale tuto funkci zkouší Facebook ve své aplikaci Messenger. Ředitel jejího rozvoje David Marcus argumentuje zejména bezpečností a zájmem uživatelů o takový druh komunikace, který je fakticky nemožné odposlouchávat či se do něj nabourat.

„Rozšířením počtu možností, které mohou lidé využít k bezpečnému sdílení, děláme svět o něco otevřenější a propojenější,“ vysvětluje Marcus. „Ať už konzultujete s lékařem váš zdravotní stav, posíláte osobní údaje či citlivé informace o vašem účtu, je důležité nacházet nové způsoby, jak tato citlivá data sdílet,“ dodává Marcus s tím, že oznámení nové funkce v žádném případě neznamená, že by stávající úroveň zabezpečení Messengeru nebyla dostatečná.

Firma testuje nové možnosti šifrování komunikace (E2EE) s tím, že uživatelé si mohou nastavit časový interval od pěti sekund do šesti hodin, po který budou zprávy v chatovacím okně viditelné. Stačí v konverzaci jen poklepat na jméno protějšku a vybrat funkci Tajná konverzace. Následně se otevře nové dialogové okno. Mezi všechny uživatele se má funkce více rozšířit později během letošního léta, přesnější informace však firma neposkytla.

Zkušenost s „mizejícími“ zprávami přitom již má. Na podzim loňského roku stejnou funkci zkoušela ve Francii, k jejímu většímu rozšíření však nedošlo. Z tehdejšího vyjádření Facebooku pro server USA Today vyplývá, že funkce měla v první řadě nabízet více zábavy, respektive dát konverzaci nový rozměr. Ostatně Snapchat je známý mj. tím, že jeho uživatelé aplikaci rádi využívají k zasílání těch snímků, které by si třeba jinými kanály poslat netroufli.

Není bez zajímavosti, že v těchto dnech, kdy Facebook testuje automatické mazání proběhlé konverzace, Snapchat hledá způsob, jak ji uchovat. Části konverzaci si budou moci lidé uložit a zabezpečit přístupovým heslem, případně je zveřejnit v rámci svého profilu. Čistě z funkčního hlediska jsou si tak služby stále blíže.

Podle serveru Recode ale znovunalezená inspirace Snapchatem není v případě Facebooku zcela náhodná. Nazrává pro ni čas po dlouhých a vypjatých měsících, kdy americká FBI a tamní technologické firmy byly ve sporu o to, jak snadný přístup mají mít zpravodajské služby k soukromému digitálnímu obsahu. Jeho šifrování podle argumentů FBI napomáhá teroristům. Důkazem měl být i prosincový případ střelce z kalifornského San Bernardina a jeho tajným službám dlouho nepřístupného iPhonu. Apple jej dlouho odmítal „odemknout“ a na jeho stranu se postavily i další technologické firmy. Jmenovitě pak Google, Microsoft a právě i Facebook.

-jav-