Slovenský Denník N postupně snižuje ztrátu

neděle, 31. července 2016, 12:20 Slovensko MediaGuru

O téměř 80 tisíc euro se Denníku N podařilo ve druhém čtvrtletí meziročně snížit ztrátu EBITDA.

Nižší ztrátu vykázal ve druhém čtvrtletí 2016 slovenský Denník N, který vznikl na konci roku 2014. TV Joj v polovině srpna nabídne nový soutěžní televizní formát a veřejnoprávní RTVS ponechá i po létě moderování hlavní zpravodajské relace jen jednomu moderátorovi ve studiu místo dosavadní dvojice. Ohlížíme se za posledním červencovým týdnem na slovenském mediálním trhu.

Denník N se blíží k 20 tisícům předplatitelů

Za období prvního pololetí 2016 registruje Denník N 19 400 předplatitelů, což představuje téměř 30% nárůst ve srovnání s obdobím před šesti měsíci. Měsíční návštěvnost webu dosahuje 650 tisíc reálných uživatelů, prodej tištěného vydání deníku se pohybuje mezi 3-4 tis. kusů. Denník N je sice stále ve ztrátě, daří se mu ji ale snižovat. Ve 2. čtvrtletí 2016 se hospodářský výsledek EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) dostal na úroveň -37 tis. euro (cca 1 mil. Kč).

„Za toto období jsme dosáhli historicky nejvyšších výnosů při historicky nejnižších nákladech. Dobrý vývoj našeho hospodaření spolu s faktem, že z původní investice 1,2 mil. euro máme stále k dispozici víc než polovinu, nás naplňuje optimismem o naší budoucnosti. I díky podpoře čtenářů (většinu příjmů máme právě od vás), se nám nejen podařilo vybudovat životaschopné nezávislé médium, ale vidíme velký potenciál pro další rozvoj,“ napsal čtenářům ředitel vydavatelství Denníku N Lukáš Filla.

Denník N: Vývoj EBITDA 1Q/2015 - 2Q/2016, (EUR)

Zdroj: Denník N
Zdroj: Denník N

Joj spustí soutěž Uhádni můj věk

Od poloviny srpna zařadí do vysílání televize Joj zábavně soutěžní pořad Uhádni můj věk. Ve vysílání by se měl objevit od pondělí 15. srpnapondělí a ve středu od 20:15. V pořadu vystupují soutěžní dvojice, jejichž úkolem je uhádnout věk člověka, který stojí před nimi. Se soutěžícími ale nemůžou nijak komunikovat. Soutěžící mohou vyhrát až 5 tisíc euro, každý nesprávný pokus znamená odpočet z celkové výhry. Pořad moderuje Vlado Voštnár.

Hlavní večerní zprávy RTVS  jen s jedním moderátorem

Po vzoru České televize a jiných veřejnoprávních vysílatelů se slovenská veřejnoprávní RTVS rozhodla upustit od dvou moderátorů hlavní večerní zpravodajské relace (Zprávy od 19:00). Letní vysílání s jedním moderátorem bude v tomto stylu pokračovat i po prázdninách. „Zpravodajské informace bude televizním divákům zprostředkovávat jeden moderátor a ne dvojice, jak je to na Slovensku zvykem,“ potvrdila pro Medan.sk Dominika Šulková, manažerka marketingu a komunikace s veřejností. Ranní Zprávy, Zprávy od 12:00 a 16:00 moderuje jeden moderátor.

RTVS

Bratislavské noviny získal manažer spojený s deníkem Pravda

Vydavatelskou společnost Nivel plus, vydavatele regionálních Bratislavských novin, získal do svého vlastnictví Karol Biermann. Informoval o tom server omediach.com. Biermann je zároveň předsedou dozorčí rady společnosti Perex, která vydává deník Pravda. Dosavadním vlastníkem společnosti Nivel plus byl starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík. Bratislavské noviny jsou v současnosti nejčtenější noviny v hlavním městě, vycházejí v nákladu 208 tisíc výtisků. Jsou doručovány bezplatně do schránek obyvatel.

Bratislavske noviny

-mav-