Dceřinka slovenského Mediaprintu chce Valmont

sobota, 19. listopadu 2016, 07:30 Slovensko, Tisk MediaGuru

Antimonopolní úřad se začal zabývat akvizicí, v rámci které má PressMedia převzít prodejce Valmont.

Společnost PressMedia chce získat výlučnou kontrolu nad společností Valmont CR. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pátek informoval, že se návrhem převzetí začal zabývat. Navrhované spojení se týká zejména oblasti maloobchodního prodeje tabákových produktů, tisku a doplňkového sortimentu. "Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," dodal ÚOHS.

Pokud ÚOHS vysloví s transakcí souhlas, rozšíří PressMedia počet prodejen s tabákem, tiskem a dalším zbožím na českém trhu o téměř 110. Dohromady by jich měla kontrolovat asi 150.

Společnost PressMedia je dceřinou firmou největší slovenské distribuční firmy Mediaprint & Kapa Pressegrosso se sídlem v Bratislavě, ve které má podíl podnikatel Ivan Kmotrík. PressMedia se zabývá především distribucí českých tištěných titulů či hudebních a filmových nosičů na Slovensku (cca 600 titulů) a také zajištěním distribuce slovenských titulů v Česku. Ve spolupráci se slovenskou sesterskou společností GGT zároveň PressMedia provozuje vlastní síť maloobchodních prodejen Tabák – Tisk GG. GGT provozuje nejširší síť maloobchodních prodejen tabák-tisk na Slovensku. PressMedia v Česku provozuje přes čtyřicet maloobchodních prodejen tabák-tisk. Prodejny jsou umístěny ve vybraných provozovnách maloobchodních řetězců Lidl KauflandPressMedia dosáhla v roce 2015 výkonů ve výši 20,4 mil. Kč a hospodářského výsledku ve výši 4,4 mil. Kč.

Valmont CR, zcela vlastněná podnikatelem Radkem Janíčkem, provozuje na českém území téměř 110 prodejen s tabákem, tiskem a dalším zbožím. V roce 2015 se její tržby vyšplhaly na 1,5 mld. Kč. Pro letošní rok plánovala jejich zvýšení na 1,6 mld. Kč. Zisk firmy se v roce 2015 snížil na 373 tis. Kč z předloňských 34 mil. Kč.

-mav-