Eva Hanáková opustí ke konci měsíce týdeník Dotyk

čtvrtek, 03. listopadu 2016, 17:30 Internet & Mobil MediaGuru

Odchod šéfredaktorky pravděpodobně vyvolá další odchody z redakce týdeníku Dotyk.

Ředitelka redakcí a šéfredaktorka magazínu Dotyk Eva Hanáková odchází ke konci listopadu po více než třech letech ze své funkce. Se čtenáři týdeníku se loučí v editorialu nového vydání týdeníku. Jakým směrem se vydá její profesní kariéra dále, zatím není jasné. Nemusí ale nutně být spojena jen s médii.

„Mám pocit, že za tři a půl rok jsem Dotyk dotáhla tam, kam jsem na začátku chtěla. Je z něj respektované médium, které po profesní stránce odvádí naprosto skvělou práci. Z exkluzivního a technologického solitéra, kterým byl na začátku, se Dotyk tento rok stal součástí velkého vydavatelského domu. Jeho další rozvoj - to už je mise pro někoho jiného. Já se chci posunout dál. Chci zkusit něco podobně avantgardního a dobrodružného, jako byl Dotyk. A nemusí to být nezbytně mediální projekt,“ zdůvodnila Eva Hanáková pro MediaGuru.cz.

Informace o možném odchodu Evy Hanákové začaly prosakovat v uplynulém měsíci. Jak už jsme dříve informovaliza odchodem pravděpodobně stojí probíhající změny v týdeníku Dotyk a další záměry vydavatelské společnosti Vltava-Labe-Media, která je vydavatelem původně tabletového týdeníku. Spekuluje se o možné větší integraci s dalšími tituly VLM. Novým majitelem týdeníku Dotyk se stala v letošním roce investiční skupina Penta.

Odchod Evy Hanákové ale bude mít velmi pravděpodobně dopad i na redakci, kterou v Dotyku vybudovala. Podle neoficiálních informací jsou na odchodu z Dotyku také Táňa Králová a Libor Akrman. Pokud se přidají další, rozpráší se redakce, které se podařilo získat několik ocenění v českých i zahraničních soutěžích.

V úvodníku nazvaném Poslední editorial odcházející šéfredaktorka bilancuje, co po dobu jejího 3,5 letého vedení Dotyk přinesl. „Rozkryli jsme spoustu kauz, které se týkaly třeba průšvihů spojených s mýtem, předražených státních zakázek, ruské propagandy v Česku, tunelů, kmotrů, buzerace státu, dotací atp.,“ vyjmenovává. Dotyk za 3,5 roku existence publikoval šest tisíc článků. „Byli jsme vůbec první zpravodajské médium v Česku nezávislé na velkých vydavatelských domech a finančních skupinách. Byli jsme prvním týdeníkem, který začal vycházet výhradně na tabletech a smartphonech, a který naplno využíval interaktivitu a další technologické vychytávky těchto nosičů. Podařilo se nám to, co zatím ještě žádnému médiu v Česku – byli jsme vyhlášeni nejlepším tabletovým periodikem v celé Evropě,“ stojí dále v úvodníku.

Dotyk na jaře 2013 založili ve společnosti Tablet Media Michal Klíma a Eva Hanáková. Do skupiny Vltava-Labe-Media přišel poté, co se investiční skupina Penta stala majitelem vydavatelské společnosti Vltava-Labe-Press (dnes Vltava-Labe-Media) a do čela vydavatelství jmenovala právě Michala Klímu. Prvními změnami po začlenění do skupiny Vltava-Labe-Media prošel Dotyk letos v létě, kdy rozšířil svůj záběr do internetového zpravodajství a spustil portál Dotyk.cz. Zároveň ale odešel z distribuční tabletové platformy Triobo, čímž na tabletu skončil.

Dotyk je publicisticko-společenský magazín, který začal 3. květnu 2013 vycházet jako vůbec první tabletový magazín v Česku. Od počátku stavěl na propracovaných textech. Získal ocenění v Česku i v zahraničí. Později ho doplnily i specializované magazíny Dotyk Byznys, Dotyk Styl Royal a Dotyk Styl Bydlení.

-mav-