Slovenský soud zakázal operátorovi šířit kanály Primy

úterý, 08. listopadu 2016, 21:08 Slovensko MediaGuru

TV Prima vítá rozhodnutí slovenského soudu, který zakazuje šíření jejích stanic na Slovensku.

Slovenský soud předběžným opatřením nařídil slovenskému kabelovému operátorovi, aby na Slovensku zastavil šíření televizních stanic české skupiny Prima. Operátor Satro šířil program těchto stanic bez souhlasu původního majitele televizního obsahu. ČTK o tom dnes informovala slovenská televize Joj. Právě držitel licence na vysílání kanálů televize Joj, společnost MAC TV a její vlastník Slovenská produkčná, se obrátil na soud ve věci údajně nezákonného šíření českých stanic na Slovensku. Prima rozhodnutí soudu uvítala.

"Předběžné opatření slovenského soudu, které zamezilo nelegálnímu vysílání našich programů na Slovensku, vítáme. V současné době pracujeme na řešení, díky kterému budou moci slovenští diváci sledovat naše pořady legálně," uvedl generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Od operátora Satro chtějí MAC TV a Slovenská produkčná nahradit vzniklou škodu za údajně nezákonné šíření českých stanic. Marketingový manažer operátora Satro Marek Michalík ČTK sdělil, že firma se k případu až do pravomocného rozhodnutí soudu nebude vyjadřovat. Uvedl také, že společnost nebyla obeznámena s žádnou údajnou škodou a nemá informace o tom, že by ji zmiňované společnosti vyčíslily.

"Společnost MAC TV a Slovenská produkčná pokládají rozhodnutí soudu o nařízení předběžného opatření za milník, který určí postoj vysílatelů vůči pirátské retransmisi televizních programových služeb," napsaly firmy v tiskové zprávě.

TV Joj už dříve upozorňovala na šíření českých televizních stanic na Slovensku. Stěžovala si, že dochází k porušení jejích licenčních a obchodních práv, když nakoupí práva na vysílání filmů a když tyto snímky české stanice odvysílají krátce předtím, než je do programu zařadí Joj.

Zmiňovaný zákaz není na Slovensku prvním svého druhu. Televize Nova v červnu informovala, že slovenský soud předběžným opatřením zakázal nejmenovanému operátorovi šíření jejich stanic. S dalším soudním líčením uspěla v uplynulých dnech. Podobně dříve postupoval soud v České republice ohledně sesterské TV Markíza. Obě firmy přeshraniční vysílání nepovolily a pro diváky z druhé země připravily speciální kanály Nova a Markíza International.

-čtk-