MTG prodává 50% v TV Prima Komárovi a Zachovi

středa, 25. ledna 2017, 07:59 TV MediaGuru

Z televize Prima odchází švédská společnost MTG, prodala svůj 50% podíl.

Vlastníkem 50% podílu televizní skupiny Prima se od švédské společnosti MTG stala firma Denemo Media. Skupina Prima to oficiálně oznámila ve středu ráno.

Vlastníkem Denemo Media jsou firmy Alphaduct (75 %) a GES Media Asset (25 %). Skupina Alphaduct je vlastněna Vladimírem Komárem a společnost GES Media Asset je členem skupiny GES Group podnikatele Ivana Zacha, která ovládá druhý 50% podíl ve skupině Prima Group. Alphaduct loni v říjnu prodala stoprocentní podíl v Karlovarské Korunní skupině Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy.

Prima oznámila, že cena podílu vychází z ohodnocení 100% podílu Prima Group ve výši 237,4 mil. euro, tj. cena ve výši 3,2 mld. Kč za 50% podíl.

Transakce podléhá schválení ÚOHS, podílí se na ni ČSOB jako financující banka. ČSOB zároveň vypořádává celou transakci. Právní služby poskytly právní kanceláře AK Glatzová & Co. a AK Kutějová, Maršál, Briaský. V roli transakčního poradce poskytla podporu Ernst & Young.

Vlastnická struktura FTV Prima oznámená 25.1. 2017

ftv-prima

O odchodu švédské MTG z TV Prima se na trhu mluví delší dobu. Švédská firma se už stáhla z několika východoevropských zemí. Kupce hledá pro své operace v Pobaltí a v předešlých letech odešla z Ruska, Maďarska a Ukrajiny.

MTG ve středu uvedla, že výnosy z prodeje 50% podílu v televizi Prima využije na zvýšení svého podílu v platformě InnoGames, a to z 21 % na 51 %. Do InnoGames vstoupila na začátku roku 2016, firma se zabývá vývojem a provozováním online her. Odchod z TV Prima chápe jako součást pokračující transformace od tradičního vysílatele k poskytovateli globální digitální video zábavy.

MTG odchází z Primy po dvanácti letech. V FTV Prima získala 50% podíl v roce 2005 za 87 mil. euro (cca 2,4 mld. Kč). Návratnost investice včetně přijatých dividend se podle MTG očekává ve výši přibližně 1,6 miliardy SEK (tj. cca 4,5 mld. Kč).

Prima je druhou nejsilnější komerční televizí na českém trhu. Provozuje stanice Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max a podílí se na chodu Prima Comedy Central. Nedávno spustila stanici Prima +1 pro zákazníky Skylinku a na Slovensku Prima Plus. Je aktivní i na internetu, kde patří k největším poskytovatelům video obsahu. V roce 2015 dosáhla tržeb ve výši 2,795 mld. Kč a zisku ve výši 296 mil. Kč.

nielsen-admosphere

V souvislosti s uvedenou vlastnickou změnou dochází také k podepsání finální dohody mezi vlastníky minoritního podílu Nielsen Admosphere, ve které měl Vladimír Komár podíl. Celý 49% podíl ve společnosti nyní vlastní napůl pouze Tereza Šimečková a Michal Jordan, přičemž stále zůstává v platnosti kupní opce majoritního vlastníka, globálního hráče Nielsen. Ten vlastní zbývajících 51 %. Vladimír Komár i Iain Rugheimer se rozhodli ze společnosti odejít.

"Pro chod Nielsen Admosphere to neznamená žádnou změnu kromě jediné – do dozorčí rady Nielsen Admosphere, a.s. bude jmenována Radka Zavadilová z důvodu své funkce Head of Finance společnosti," uvedla výzkumná agentura. Společnost Nielsen Admosphere se mj. podílí na měření televizní sledovanosti.

-mav-