Prima označuje závěry RRTV za nezákonné

pondělí, 16. ledna 2017, 16:20 TV MediaGuru

Prima nesouhlasí se závěry Rady pro vysílání ohledně zpravodajských příspěvků.

Televize Prima se vymezila vůči závěrům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). RRTV na svém zasedání v uplynulém týdnu upozornila Primu, že loni na jaře odvysílala v rámci zpravodajské relace Zprávy FTV Prima čtyři zpravodajské příspěvky, v nichž údajně neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru. Výroky, které v reportáži zazněly, označila za názorová stanoviska provozovatele, která byla divákům prezentována jako fakta.

FTV Prima v reakci na rozhodnutí rady v pondělí uvedla, že je udivena, že RRTV považuje výroky za hodnotící komentáře či názory. Podle Primy se jednalo o skutkové výroky, které jsou prosty hodnotových soudů. "FTV Prima si za těmito skutkovými výroky stojí, je schopna je doložit a je překvapena tím, že RRTV tyto pravdivé výroky veřejně zpochybňuje. RRTV totiž při svém rozhodování vycházela z pouhé, nikým nepodepsané mediální analýzy, která řešila do značné míry otázky míjející se se skutkovými podstatami ust. § 31 odst. 2 a 3 zákona o vysílání, nezjišťovala si fakta přímo u aktérů či svědků událostí a nevzala v potaz důkazy, které měla od FTV Prima k dispozici. Sama žádné důkazy, které by vytýkaná skutková tvrzení vyvracely, nikdy FTV Prima neprezentovala. Takový přístup RRTV dle názoru FTV Prima zcela vylučuje seriózní rozhodování o obsahu reportáží z hlediska zákonných povinností týkajících se objektivity a vyváženosti," píše ve svém stanovisku Prima. 

FTV Prima označila upozornění RRTV na porušení zákona za nezákonné. Je údajně přesvědčena, že svými reportážemi nenaplnila skutkovou podstatu žádného správního deliktu. "FTV Prima by uvítala, kdyby činnost RRTV, mezi jejíž úkoly patří i obrana nezávislosti televizního vysílání před vnějšími tlaky, aktivně přispívala k odstranění ovzduší autocenzury, které bohužel v České republice ve jménu tzv. politické korektnosti sílí," dodala televizní skupina.

Upozornění RRTV společnosti FTV Prima

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila provozovatele FTV Prima, že v období od 28. března do 17. dubna 2016 odvysílal na programu Prima v rámci zpravodajské relace Zprávy FTV Prima čtyři zpravodajské příspěvky, které informovaly o nařčení provozovatele z manipulace zpravodajství o uprchlících. V těchto příspěvcích ale podle RRTV neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru. Jednalo se konkrétně o zpravodajské příspěvky informující o plánovaném odchodu skupiny Iráčanů z České republiky ze dne 31. března 2016 (12:12 minut od začátku pořadu), příspěvek informující o pozastavení projektu nadačního fondu Generace 21 ze dne 1. dubna 2016 (01:08 minut od začátku pořadu) a o dva na sebe navazující příspěvky o odjezdu skupiny Iráckých uprchlíků do Německa ze dne 2. dubna 2016 (01:15 a 02:52 minut od začátku pořadu). Za závadné rada označila tyto výroky: „Kritici přitom tehdy tvrdili, že jsme reportáž nebo vyjádření George Batty zmanipulovali. Teď se ukazuje, že lidé skutečně stoprocentně spokojeni nebyli.“ „Máme si to vysvětlit tak, že v době natáčení naší reportáže byli uprchlíci spokojeni a svůj názor změnili až teď? Na to nám nedokázal nikdo odpovědět.“ „Naše televize se totiž po odvysílání původní reportáže, kde jsme jako první upozornili na to, že uprchlíci nejsou spokojeni s ubytováním v Česku, stala terčem útoku jiných médií a iniciativy HateFree.“

Upozornění od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bylo adresováno také České televizi kvůli části vysílání pořadu Americká volební noc. Zpravodajství mělo údajně podporovat kandidátku Hillary Clintonovou a znevýhodňovat Donalda Trumpa. Proti závěrům rady se ale postavili zástupci šéfredaktora zpravodajství České televize Michal Kubal a František Lutonský. „Vaše zdůvodnění vyvolalo mezi tvůrci a spolupracovníky pořadu rozhořčení a pocit nespravedlnosti, zejména kvůli účelovosti a zřejmé zaujatosti vaší zprávy,“ napsali redaktoři s tím, že tým lidí, kteří vysílání zajišťuje, neměl žádný zájem na zvýhodňování některého z kandidátů.

-mav-