Média jsou podle názoru Čechů manipulativní

pondělí, 06. února 2017, 11:45 Výzkum MediaGuru

Osm z deseti Čechů zastává názor, že je potřeba s manipulací bojovat, ukazuje výzkum ppm factum.

Češi se domnívají, že většina médií pracuje s informacemi manipulativně a poskytuje cíleně jednostranně zaměřené informace. Vyplývá to z lednového výzkumu společnosti ppm factum research, který probíhal  v rámci Factum Omnibus na vzorku 1 040 respondentů starších 15 let.

Ani o jednom ze sledovaných informačních zdrojů na tuzemské scéně nelze podle výzkumu říct, že by byl vnímán jako zdroj obsahující výhradně spolehlivé a přesné informace. Nejhorší pověst má mezi respondenty zpravodajství komerčních televizních stanic. Téměř tři čtvrtiny (74 %) dotázaných si myslí, že jejich zpravodajství obsahuje ve velké míře manipulativní informace. Naopak jen 3 % Čechů jsou přesvědčena, že všechny jejich informace jsou naprosto spolehlivé. Ačkoliv si Česká televize vede v tomto ohledu výrazně lépe, také o jejích informacích má ve větší míře pochybnosti téměř polovina (45 %) české veřejnosti.

vnimana-manipulativnost
Zdroj: ppm factum research

Etablované domácí komerční televize si mají podle výzkumu vést z hlediska důvěryhodnosti přinášených zpráv hůře než sociální sítě, na kterých se velmi snadno šíří zkreslené a cíleně manipulativní zprávy.

Tzv. dezinformační weby (nazývané ve výzkumu jako alternativní), mezi něž řadí think tank Evropské hodnoty například Parlamentní listy či Sputnik, považuje za manipulativní jen 24 % Čechů. Nicméně je nutno dodat, že většina populace tyto zdroje vůbec ani neregistruje.

-stk-