ČT chystá seriál Lynč, sitcom Dabing Street nebo minisérie

čtvrtek, 16. března 2017, 11:46 TV MediaGuru

Ve vysílání ČT se znovu objeví Detektivové od Nejsvětější Trojice nebo herci z Dejvického divadla.

Česká televize připravuje sérii filmových projektů mapujících osobnosti a okamžiky českých dějin. Vedle toho připravuje komediální seriál vycházející z hry Dejvického divadla, dvě závěrečné trilogie Detektivů od Nejsvětější Trojice i detektivní seriál Lynč, který vzešel z projektu ČT pro začínající filmové autory. Programová rada ČT celkem loni schválila 32 nových projektů hrané tvorby. Jde především o filmy, seriály a minisérie, které reflektují českou společnost.

Do vysílání se tak připravuje divadelní hra Dabing Street, kterou Petr Zelenka napsal pro Dejvické divadlo. Dostane podobu komediálního seriálu o zděděném dabingovém studiu a jeho zaměstnancích, které si zahrají Klára Melíšková, Hynek Čermák, Václav Neužil nebo Tereza Voříšková.

Komediální seriál Dabing Street, foto: ČT
Komediální seriál Dabing Street, foto: ČT

Osmidílný seriál Lynč je minisérií, v níž se mladý dokumentarista snaží rozkrývat pozadí násilné smrti svého kamaráda z dětství. Pokračování se potom dočkají Detektivové od Nejsvětější Trojice, pentalogii podle scénářů Petra Jarchovského opět režijně ztvární Viktor Tauš a Jan Hřebejk. Závěrečné minisérie nesou názvy Živé terče a Vodník.  

Uzavře se také cyklus detektivek podle románů Hany Proškové (Případ pro rybáře, Případ pro malíře, Případ pro lyžaře), a to novým triptychem detektivek s kapitánem Vašátkem (Viktor Preiss) a malířem Horácem (David Matásek).

Pod pracovním názvem Jak nepřijít o život se připravuje další projekt Terezy Kopáčové, která pro ČT natočila už dvě řady Nevinných lží.

Karel Dobrý a Eva Josefíková se stanou hlavními protagonisty chystaného snímku režiséra Zdeňka Jiráského Defenestrace, který se vrací do roku 1618. „Příběh bude založen na dramatickém konfliktu ústřední trojice postav, Thurna a Fridricha Falckého proti císaři Ferdinandu II,“ uvedl kreativní producent Jan Lekeš.

Z natáčení Defenestrace, foto: ČT
Z natáčení Defenestrace, foto: ČT

Do období o sto let později je pak situována dvoudílná minisérie Marie Terezie, k níž byl přizván hollywoodský režisér Robert Dornhelm (Zlatý Glóbus, cena Emmy, nominace na Oscara).

„Pro oba tyto historické projekty se nám podařilo získat zahraniční koproducenty. Na Defenestraci se podílí Arte a ORF, Marie Terezie pak vzniká dokonce v unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí, vedle České televize je to opět rakouská ORF, slovenská RTVS a maďarská MTVA. Díky tomu můžeme nejen zvládnout náročnou výrobu, ale hlavně přiblížit český pohled na dějiny i divákům z mnoha jiných evropských zemí,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Podle románu Jiřího Stránského Balada o pilotovi vzniká v České televizi také stejnojmenný film, který, v režii Jána Sebechlebského, uchopí návrat hrdinů druhé světové války, českých pilotů, zpátky do vlasti a jejich další osud v období nástupu komunistického režimu. Vzniká také televizní film Rašín, představující osobnost Aloise Rašína.

Režie dvoudílné minisérie Dukla 61 o havárii na Dole Dukla, při níž v roce 1961 zahynulo 108 horníků, se ujal David Ondříček. Události roku 2012 pak přetaví do dvoudílného filmu Metanol režisérka Tereza Kopáčová.

Z nových projektů České televize

projekty-ct

-mav-