Google a Facebook posílí duopol v online reklamě

středa, 15. března 2017, 11:05 Internet & Mobil MediaGuru

Google roste ve vyhledávání, Facebook v display reklamě, ukazuje předpověď eMarketeru.

Společnosti Google a Facebook mají v letošním roce posílit svoji dominanci na trhu digitální online reklamy. Podle nové předpovědi eMarketeru má Google potvrdit svou pozici jedničky na trhu digitální online reklamy v USA. eMarketer odhaduje, že svůj podíl zvýší na téměř 41 % veškerých amerických digitálních reklamních investic. To je zhruba dvojnásobný podíl, který náleží Facebooku.

Předpověď naznačuje, že objem digitální reklamy ve Spojených státech amerických má letos růst o 16 % na celkových 82 mld. USD. Online vydání deníku Financial Times připomíná, že Google a Facebook staví svůj digitální byznys na vyhledávání a display reklamě a obě firmy si zakládají na prodeji mobilních formátů.

Právě na trhu mobilní online reklamy mají Google a Facebook ovládat 57 % veškerých reklamních investic v USA. Do roku 2019 se tento podíl má podle eMarketeru zvýšit na 60 %.

Google by si měl podle odhadu eMarketeru udržet svoji vedoucí pozici v segmentu reklamy ve vyhledávání, kde má posilovat i na úkor Yahoo či Bingu. Celkový letošní podíl Googlu v reklamě ve vyhledávání je na americkém trhu odhadován na 78 % (v rámci vyhledávání). Do roku 2018 by se měl tento podíl zvýšit na 80 %.

Facebook na druhé straně zvyšuje podíl na trhu display reklamy. Podle eMarketeru má v letošním roce navýšit příjmy z display reklamy na americkém trhu o více než 30 %. Podíl má zvyšovat i na úkor Googlu, Twitteru či Yahoo. V celku by to mělo znamenat růst podílu Facebooku na americkém trhu display reklamy na 39 %. V roce 2019 se má tento podíl zvýšit na necelých 44 %. K navýšení podílu pomůže Facebooku i vizuální sociální síť Instagram.

-mav-