ČRa: Satelitní operátoři usilují o plné zpoplatnění TV

středa, 05. dubna 2017, 11:15 TV MediaGuru

Stížnost satelitních operátorů je vedena záměrem kompletního zpoplatnění TV příjmu, myslí si ČRa.

České radiokomunikace (ČRa), jeden ze tří provozovatelů přechodové sítě, se ohradily proti stížnosti České asociace satelitních operátorů (ČASO), která nesouhlasí s přechodem pozemního televizního vysílání ze standardu DVB-T na DVB-T2 tak, jak je zakotven v návrhu novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK). „Ataky některých subjektů jsou vedeny pouze za účelem kompletního zpoplatnění televizního příjmu v České republice a zvýšení cen placené televize,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel ČRa pro regulace.

V době vynuceného přechodu z DVB-T na DVB-T2 se podle Procházky ozývá ČASO kvůli tomu, že se snaží radikálně změnit konkurenční poměry „administrativní“ cestou a razantně tak zvýšit výnosy z poskytování placených televizních služeb. „I z toho důvodu se snaží vzbuzovat obavy ohledně zvýšených nákladů za příjem televizního vysílání,“ popsal Procházka.

Mnohé argumenty ČASO tak Marcel Procházka označil za mýty. Kdyby již nyní nezačala Česká republika přecházet na DVB-T2, mohlo by podle Procházky dojít ke konci pozemního vysílání, které je pro koncové televizní diváky bezplatné a v současnosti ho přijímá kolem 58,5 % populace. „Neplatí, že by zvolené řešení bylo to nejdražší možné. Ten, kdo si nevymění televizor, bude si muset pořídit set-top box, který stojí průměrně 500 korun. Navíc už nyní se prodávají televizory, které přijímají DVB-T2/HEVC. Pozemní set-top box je každopádně levnější než satelitní,“ argumentoval Procházka s tím, že spotřebitelé by navíc zaplatili více než 3 miliardy korun ročně jen za servisní poplatky placeným operátorům.

Tvrzení ČASO, že spotřebitel zaplatí společnostem ČRa, CDG a DB asi 11 až 20 miliard korun formou udělení bezplatných přídělů rádiových kmitočtů na provozování příslušných vysílacích sítí do roku 2030, Procházka odmítl s tím, že uvedené částky nemají žádné zdůvodnění. Navíc prodlužování přídělů bude provedeno až na základě novely zákona o elektronických komunikacích.

Podle Procházky obdrží provozovatelé pozemního digitálního vysílání kvůli přechodu na nový standard DVB-T2 od státu kompenzaci kolem 650 milionů korun. Musí ale počkat na souhlas Evropské komise, který by měl přijít pravděpodobně na podzim.

Kompenzace mají směřovat ČRa, České televizi a společnosti Digital Broadcasting na provoz tzv. přechodových sítí, které mají zajistit bezproblémový přechod diváků na novou technologii vysílání, a také na přeladění stávajících vysílačů z DVB-T na DVB-T2. Přechodové sítě poběží souběžně se stávajícími sítěmi DVB-T2 až do přechodu na nový standard.

https://www.slideshare.net/MediaGuruCZ/ra-pechod-na-dvbt2

-stk-, -čtk-