Český rozhlas spustí řádné digitální vysílání DAB+

středa, 31. května 2017, 10:52 Rádio MediaGuru

Řádné digitální rozhlasové vysílání v Česku začíná ve čtvrtek, spustí ho Český rozhlas.

Český rozhlas spouští od 1. června 2017 řádné digitální rozhlasové vysílání v DAB+. Řádné vysílání navazuje na experimentální vysílání. Český rozhlas musel čekat na přidělení řádných kmitočtů pro digitální vysílání.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral označil tento krok za historický. Multiplex DAB+ má podle jeho slov obsahovat všechny čtyři celoplošné stanice ČRo (Radiožurnál, Dvojka, Vltava, ČRo Plus), regionální stanice (Regina Praha, Region - Brno, Ostrava, Plzeň) a tematické stanice (Radio Wave, Jazz, D-Dur a Junior).

Vysílání DAB+ uvádí Český rozhlas (ČRo) ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Záměrem je do konce roku postupně rozšířit DAB+ vysílání na Ostravsko, Brněnsko a Plzeňsko tak, aby do konce roku bylo DAB+ pokryto 40 % české populace.

Plán rozšíření vysílání ČRo DAB+
Plán rozšíření vysílání ČRo DAB+

Podle Reného Zavorala ale spuštění DAB+ neznamená, že Český rozhlas opustí stávající platformy, na kterých je obsah ČRo dostupný. „Neznamená to, že si posluchači musí vyměnit přístroje. Chceme rozvíjet celý distribuční mix: DAB, analog, hybridní rádio, internet, aby rozhlas byl na všech platformách, kde jsou posluchači,“ uvedl. Například pro ČRo Plus má spuštění DAB+ znamenat možnost rozšířit nabídku stanice i na Ostravsko.

Důvodem, proč se Český rozhlas objevuje i v DAB+, je podle vedení vyčerpanost a limitované kapacity pásma VKV/FM. "Toto omezení je i klíčovou bariérou pro rozšiřování programové nabídky nejen Českého rozhlasu, ale i celého rozhlasového trhu v České republice," zdůvodňuje.

DAB+ má vedle kvalitnějšího zvuku nabídnout i doprovodné služby. V současnosti je to dynamický text, umožňující doplnit vysílání o další textové informace, nebo obrázková slide show.  Český rozhlas ale do budoucna plánuje rozvoj dalších doprovodných služeb (dopravní TPEG, nebo programový EPG).

Komerční vysílatelé ale v přechodu na DAB+ nevidí jedinou cestu digitalizace rádií. DAB+ jim údajně nemá tolik co nabídnout. „Není možné ustanovit DAB+ jako jediný možný distributor signálu, jsou jiné prostředky,“ uvedl například na konferenci Digimedia 2017 v uplynulém týdnu prezident Lagardere Active ČR Michel Fleischmann. Obavu má především ze ztráty posluchačské základny a vysokých nákladů na přechod DAB+ vysílání.

Michel Fleischmann na konferenci Digimedia 2017
Michel Fleischmann na konferenci Digimedia 2017

Také generální ředitel konkurenční Radio United Broadcasting Martin Hroch označuje přechod na DAB+ z pohledu komerčních vysílatelů za „nejistý kšeft“. Výhodu nespatřuje ani v lepší technické kvalitě vysílání, v jeho očích ji dokáže nabídnout i stávající FM vysílání. Digitalizaci rádia rovněž nespatřuje jen v přechodu na DAB+. „Nezaměňujme digitální šíření s DABem,“ uvedl.

Podle Radima Pařízka, provozovatele digitálního multiplexu a majitele Rádia Čas, nemají rádia prostředky na placení souběžného vysílání analogového a terestrického. Především menší rádia nemusí podle jeho názoru přechod na DAB+ ustát.

-mav-