Markíza se vrací do DVB-T, ale placeného

čtvrtek, 18. května 2017, 15:44 Slovensko MediaGuru

Markíza se se všemi svými stanicemi vrací do terestrického vysílání.

Slovenská komerční televize Markíza se s operátorem Towercom domluvila na podpisu smlouvy do roku 2019. Markíza se tak vrací do terestrického vysílání, a to v rámci placeného balíčku Plustelka. Týká se to všech stanic skupiny Markíza (Markíza, Doma, Dajto). Společnost Towercom informovala, že jednání o návratu Markízy do terestrického vysílání trvalo několik měsíců.

Markíza má být v Plustelce dostupná od poloviny června za nezměněnou cenu. Vyplývá to z dohody, kterou uzavřeli generální ředitelé obou společností Ivan Peschl a Matthias Settele. Součástí Plustelky je spolu se stanicemi Markízy i 29 slovenských, českých, filmových, sportovních nebo dokumentárních kanálů. „Jsme rádi, že se opět potvrdilo, že vysílání přes anténu je standardní technologickou platformou,“ uvedl generální ředitel společnosti Towercom Ivan Peschl.

Markíza se pro odchod z terestrického vysílání rozhodla od začátku letošního roku. Program nabízela výhradně přes placené služby tak, aby monetizovala svůj obsah. Odchod z volného terestrického šíření se ale projevil na poklesu podílu skupiny na sledovanosti. V prvním čtvrtletí 2017 představoval podíl skupiny Markíza v celodenním vysílání 26 % (12-54), což bylo o pět procentních bodů méně než v prvním čtvrtletí 2016.

Markíze, která je stejně jako česká Nova součástí skupiny CME, se ale podařilo zvýšit příjmy z předplatného a přenosových poplatků. V prvním čtvrtletí 2017 představovaly 1,5 mil. USD, což bylo pětkrát více než v prvním čtvrtletí 2016. Výnosy z prodeje televizní reklamy skupiny se snížily z loňských 18 mil. USD na 16,1 mil. USD v prvním čtvrtletí 2017.

Vývoj podílu TV Markíza a TV Joj, IV/2016-IV/2017, 12+ (%)

Zdroj: PMT
Zdroj: PMT

-mav-