Nova řeší vlastní DMP, Prima otestuje dražbu reklamy

středa, 24. května 2017, 14:55 Internet & Mobil, TV MediaGuru

O svých plánech mluvili zástupci televizí na konferenci Den programatiky.

Televizní skupina Nova pracuje na vlastní datové platformě (DMP) pro programatický prodej online reklamy, řekl na středeční konferenci věnované programatické reklamě Den Programatiky šéf nových médií skupiny Nova Petr Horák. Nova chce nabízet lepší cílení a motivovat lidi, aby na online médiích skupiny trávili více času, vysvětlil.

Konkurenční skupina Prima zase začne testovat aukční prodej online reklamy (vedle programatiku), řekl na konferenci Petr Hatlapatka z FTV Prima. "Otestujeme prodej určitých formátů a poté uvidíme, jak to bude fungovat," sdělil. Vedle toho Prima už přemýšlí o HbbTV 2.0 – tedy o "přepsání" spotu spotem jiným, který je určen jinému publiku. To je ale podle Petra Hatlapatky dlouhodobější záležitost, která souvisí s obměnou televizních přístrojů a může trvat i několik let.

Stávajícími partnery Novy na poli programatické reklamy jsou společnosti R2B2, Doubleclick a od dubna 2017 i Adform. Programatický prodej reklamy využívá Nova jak pro online display reklamu, tak pro videoreklamu (TN.cz). Výjimkou je absence programatického videa v nabídce Doubleclicku, důvodem je údajně nedohoda na technickém řešení se společností Google.

Naopak programatický prodej nenabízí Nova v rámci hybridního vysílání HbbTV. K tomuto kroku se zatím ani nechystá. Podle Petra Horáka je důvodem to, že HbbTV není podporován některými globálními hráči (např. výrobcem Samsung) a že není podporován distributory placené televize. „Distributor buď odmítne šíření HbbTV v rámci sítě, nebo set top box neumí data zpracovat,“ přiblížil Horák. Podle jeho slov je tak třeba spoléhat se na terestrické multiplexy. Jak je ale známo, Nova se stále nedohodla na šíření svého HbbTV v rámci druhého a třetího terestrického multiplexu Českých Radiokomunikací (ČRa). „ČRa chtějí mít dominanci, dovolí jen své řešení,“ zdůvodnil.

Nova má v současnosti HbbTV nasazené na všechny své stanice u operátorů UPC, Skylink a Digital Broadcasting. Celkově má jít o 100 tisíc televizorů. Své online portfolio monetizuje Nova několika způsoby – prodej online reklamy na serverech TN.cz (přeskočitelná reklama) a NovaPlus.cz (nepřeskočitelná),  platící zákazníci Voyo.cz (aktuálně 30 tisíc) a předplatitelé placených TV.

Monetizace online kanálů skupiny Nova

Zdroj:: Prezentace Petra Horáka na konferenci Den Programatiky 2017
Zdroj:: Prezentace Petra Horáka na konferenci Den Programatiky 2017

Prima dále pracuje na implementaci header biddingu, který chce brzy spouštět. Rovněž připravuje programatický nákup video reklamy v HbbTV Prima Play. Portál iPrima.cz, který se v příštím týdnu představí v nové podobě, už v současnosti dosahuje v HbbTV 20 % sledovanosti. Většina (60 %) připadá na počítač.

Podíl zařízení na sledovanosti videí na iPrima.cz

Zdroj: Prezentace Petra Hatlapatky na konferenci Den Programatiky 2017
Zdroj: Prezentace Petra Hatlapatky na konferenci Den Programatiky 2017

-mav-