PIAF: Sportovní marketing tvoří příběhy a fanoušci

úterý, 23. května 2017, 11:30 Reklama MediaGuru

Letošní ročník reklamního festivalu PIAF se opět věnuje sportovnímu marketingu.

Letošní ročník mezinárodního reklamního festivalu PIAF zahájil v pražském Veletržním paláci a bude pokračovat i během středy, kdy vyvrcholí vyhlášením reklamní soutěže. Letošní ročník je opět věnován sportovnímu marketingu. „Hodnota značky se dá prodat sponzorům. Budování značky je něco, co se v budoucnu zhodnotí i v období, když se zrovna sportovně nedaří,“ uvedl téma výkonný ředitel AKA Marek Hlavica.

O vztahu klubu k fanouškům mluvili v úvodu zástupci sportovních klubů ČEZ Motor České Budějovice a nizozemského FC Groningen.

Marketingový ředitel hokejového klubu ČEZ Motor České Budějovice Tomáš Kučera popsal příběh hokejového klubu, který byl znovu založen v roce 2013 poté, co původní vlastník klubu odešel se všemi hráči a vybavením do Hradce Králové. Jak uvedl, klub měl na co navázat. Právě příběhy mají být tím, co klub spojuje se svými fanoušky. Motor České Budějovice se snaží tyto příběhy dále rozvíjet. „Děláme to tak, jak si to fandové přejí. Fanoušky posloucháme a vycházíme jim vstříc. Lidi klubem žijí, počet permanentkářů narůstá, identifikují se s příběhem,“ popsal důvody, proč hokejový klub, který nehraje nejvyšší soutěž, doprovází i na venkovní zápasy tisíce fanoušků.

Historické momenty a příběhy chce ČEZ Motor České Budějovice stále připomínat. Každý rok vymyslí nějaké události, na kterých se potkávají fanoušci s hráči i vedením. „Není to póza. Snažíme se žít s fanoušky,“ říká Kučera.

Podobný přístup ke svým fanouškům nabídl i Edwin Fromma, marketingový ředitel fotbalového klubu FC Groningen. „Opravdu věřím, že musíme lidem ukázat, co pro ně klub znamená. Samozřejmě, že je zajímá fotbal, ale na stadionu jde i o další věci – příběh města, lidi, přátelství. Tento příběh chtějí fanoušci slyšet,“ řekl.

Jak vysvětlil, fotbalový klub pro letošní sezónu přišel se strategickým plánem ve vztahu k fanouškům. „Posloucháme naše fanoušky. Jsme tu od toho, abychom jim přinesli radost. Musí mít pocit, že jsou vítání a že zažijí nezapomenutelný den. Chceme je inspirovat, bavit,“ uvedl. Díky datovým možnostem také klub pracuje s personalizovanými informacemi. „Věříme ve video, spustili jsme vlastní youtube kanál. Chceme, aby fanoušci sami vytvářeli obsah. Každý den chceme nějakou novinku. Lidé o nás musí mluvit,“ přiblížil účastníkům konference.

-mav-