DVB-T2 se rozšiřuje do dalších míst v Česku

pondělí, 26. června 2017, 11:11 TV MediaGuru

Přístup k digitálnímu vysílání ve standardu DVB-T2 má už mít téměř 70 % diváků.

České Radiokomunikace spouštějí vysílání přechodové sítě pro vyšší standard digitálního vysílání DVB-T2 z dalších vysílačů. Nově se přidává severočeský Ještěd a od úterý 27. června i západočeský Krašov.

Vysílání v přechodové DVB-T2 si tak podle operátora naladí už 69 % diváků. Během prvního čtvrtletí 2018 má být signál dostupný pro 99 % domácností.

V přechodové síti v současnosti diváci naladí 14 programů a další by měly postupně přibýt. „Postupujeme dle vytyčeného plánu, tedy snažíme se pokrývat republiku vysílací sítí pro novou generaci televizního vysílání, aby diváci měli přechod na nový televizní standard co nejhladší a měli na něj dostatek času,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Radiokomunikace zahájily vysílání v první části přechodové sítě DVB-T2 letos na začátku března. Po polovině dubna se rozšířila do Brna a Ostravy.

Souběžné vysílání stávajícího DVB-T vysílání a vysílání v novém standardu DVB-T2 by mělo trvat dva roky (2018-2020). Stávající digitální vysílání DVB-T tak bude dostupné do roku 2020.

Jak zaznělo na nedávné konferenci Digimedia 2017, nepředpokládá se, že by ve standardu DVB-T2 výrazně přibylo nových kanálů, očekávají se spíš doplňkové služby. Pro komerční vysílatele zůstávají prioritní otázky finančních nákladů a výnosů spojených s vysíláním v DVB-T2.

Přechod na DVB-T2 by měl být v Česku ukončen v roce 2021. Pavel Dvořák z ČTÚ odhaduje, že terestrická platforma v souvislosti s přechodem na DVB-T2 ztratí asi 5-10 % ze současného podílu. V současnosti je v Česku nejrozšířenějším typem příjmu televizního signálu, využívá ji 60 % domácností.

-mav-