AKA: Češi od reklamy očekávají humor a nadsázku

středa, 12. července 2017, 12:30 Reklama, Výzkum MediaGuru

Podle výzkumu AKA se česká reklama v očích Čechů za posledních 25 let zlepšila.

Za posledních 25 let se v očích Čechů úroveň tuzemské reklamy zlepšila, myslí si to 67 % z nich. Vyplývá to z výzkumu Asociace komunikačních agentur (AKA), na kterém spolupracovala s agenturou Nielsen Admosphere. „Česká moderní reklama se z bodu nula za posledních 25 let dostala na evropský standard. Svědčí o tom úspěchy v mezinárodních soutěžích kreativity i efektivity,“ říká Marek Hlavica, výkonný předseda AKA, jež letos slaví čtvrtstoletí od svého založení.

Nadpoloviční většina respondentů od reklamy očekává informaci o vlastnostech výrobku nebo služby (64 %) a také humor a nadsázku (60 %). Na tu si potrpí zejména vysokoškoláci. Informaci o ceně očekává 43 % spotřebitelů, třetina z nich (33 %) uvítá informace o speciálních akcích či slevách. Jen řádově procenta si lidé potrpí na známé herce v reklamě. Nejvíce to ocení respondenti mezi 18 a 24 lety (13%).

Výzkum, v němž bylo dotazováno 511 respondentů z řad internetové populace starší 18 let, se ptal i na to, kde má reklama šance zaujmout nejvíce. Stále vede se 40 % televize, a to bez ohledu na věk nebo velikost bydliště. U skupiny 18–24 let je nicméně vyšší procento odpovědí ve prospěch internetu (25 %) a počet kladných odpovědí stoupá mírně s dosaženým vzděláním. Nejhůře si vede kinoreklama a reklama v rozhlase (1–4%).

Kde vás reklama zaujme nejvíce?

aka_kdevasreklamazaujmenejvice
Kliknutím na tabulku zvětšíte. (Zdroj: AKA)

U otázky, kde vás reklama zaujme nejméně, rovněž vítězí televize se 17 %. Reklama v rádiu a outdooru neosloví 13 % dotázaných. Naopak v místě prodeje nezaujme jen 4 % respondentů.

Kde vás reklama zaujme nejméně?

Kliknutím na tabulku zvětšíte. (Zdroj: AKA)
Kliknutím na tabulku zvětšíte. (Zdroj: AKA)

„Výzkum AKA nenahrazuje podrobné výzkumy sledovanosti médií. Ale s nedávným výzkumem, který mapoval zájem mladých lidí o práci v reklamě a komunikaci, vytváří představu o tom, jak veřejnost nahlíží na obor, který je v jejich životě všudypřítomný,“ píše ve svém tiskovém prohlášení AKA. Opojení reklamou z počátku devadesátých let je dávno pryč. Nicméně nové formy zejména digitální komunikace přinesly informace a zábavu s komerčním obsahem, které mnoho lidí ani jako reklamu nevnímá.

Reklama je rovněž indikátorem i pohonem ekonomického růstu. Podle loňské studie Deloitte se každé euro vložené do reklamy zhodnotí sedmikrát v HDP ekonomiky Evropské unie. Tuzemský trh druhým rokem prudce roste, což meziročně zvedá cenu služeb i náklady na práci v tomto odvětví zhruba o 20 %.

-stk-