Google odřízne reklamu od vyskakovacích oken

pondělí, 17. července 2017, 13:45 Internet & Mobil MediaGuru

Reklamní síť Google AdSense nezobrazí inzerci na webech s iritujícími vyskakovacími okny.

Vyhledávač Google a jeho reklamní síť se snaží dál zkomplikovat provozování těch stránek, které uživatelům znepříjemňují prohlížení webu reklamou v různých typech vyskakovacích oken. Nejpřísněji hodlá postupovat vůči takzvaným "pop-under" reklamám, tedy takovým, jež se samostatně načtou na pozadí prohlíženého okna a uživatel si jich prakticky nemá šanci všimnout až do okamžiku, dokud aktuální okno nezavře či neminimalizuje.

Google proto na takový typ reklamních oken, ani na web, který takové praktiky využívá, nevpustí inzerci v rámci své sítě AdSense. "Nemyslíme si, že tento typ reklamy nabízí dobrý uživatelský zážitek, a proto není vhodný pro inzerci zprostředkovanou Googlem," uvedla firma na svém blogu, kde aktualizovaný přístup oznámila. Současně přitvrdila i vůči dalšímu iritujícímu reklamnímu formátu, takzvaným pop-up prvkům. Na rozdíl od pop-under si jich uživatel naopak nemá šanci nevšimnout, často vyskočí přímo doprostřed stránky a její prohlížení značně naruší. Ani v takových oknech Google AdSense "svou" reklamu nedovolí. Vůči webům, co řečený prvek využívají, ovšem firma postupuje o něco méně přísně, než pokud by využívaly "pop-under" reklamy.

Již dříve stanovila, že webům bude tolerovat používání až tří pop-up oken, připomíná server Techcrunch.comTy však nesmějí nijak bránit navigaci na stránce, samovolně iniciovat stahování, měnit uživatelská nastavení nebo šířit viry. Porušení těchto pravidel pak rovněž končí odříznutím webu z reklam AdSense. Provozovatelé stránek si však musejí dát pozor nejen na reklamní síť Googlu, ale i na ty případné konkurenční či různé podoby affiliate programů – pokud by jejich prvky znepříjemňovaly prohlížení webu některým z popsaných způsobů, Google by jeho provozovatele "penalizoval" i za prohřešky těchto sítí. Firma ve prospěch těchto změn argumentuje tím, že byly nutné "k zachování zdravého inzertního ekosystému, z něhož mají prospěch zadavatelé reklamy a provozovatelé webů zároveň".

Společnost podobné argumenty použila již dříve, když prezentovala některé další kroky, které jsou v souladu s popsaným trendem. Příští rok například bude blokovat ve svém prohlížeči Chrome ty reklamy, které nesplňují standardy Koalice za lepší reklamy. Nedávno navíc společnost rozšířila definici toho, jaký obsah nelze přes AdSense monetizovat. Podle upravených podmínek Google AdSense jde o takovou produkci, která podněcuje k nenávisti, násilí, diskriminaci či znevažování jednotlivce či skupiny osob na základě jejich vlastností „spojovaných se systematickou diskriminací nebo marginalizací“. Pro mnohé provozovatele webů je tak stále těžší na internetové reklamě vydělávat, podle Googlu má však z podobných opatření mít v konečném důsledku prospěch celá společnost.

-jav-