Startuje fotbalová liga, práva mají ČT, O2 TV a iSport

čtvrtek, 27. července 2017, 17:30 TV MediaGuru

Práva na vysílání zápasů první fotbalové ligy mají v Česku tři hlavní subjekty.

O víkendu začíná nový ročník tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, která letos ponese název Het liga. Práva na přenosy zápasů z první fotbalové ligy drží stejné subjekty jako v uplynulém ročníku. Vybrané zápasy se tak objeví ve vysílání České televize, O2 TV a na internetu na serveru iSport.cz.

Právo první volby, a tedy výběru nejatraktivnějšího utkání, má nadále O2 TV Sport, která své zápasy nabízí na fotbalovém kanále O2 TV Fotbal. "V prvních pěti kolech Het ligy máme každý víkend jeden zápas v neděli. Tuto neděli je to zápas Sparta – Bohemians 1905," přiblížil David Solnař, PR specialista O2 TV Sport. Od šestého kola, který časově spadá do období po prázdninách, nabídne O2 TV Sport z každého kola dva zápasy – v sobotu a v neděli od 18:00 hodin. Celkem z letošního ročníku české nejvyšší fotbalové soutěže přinese 55 přímých přenosů.

Česká televize nabídne na svém sportovním kanále ČT sport vždy dvě utkání z každého kola fotbalové ligy. Ve vysílání se objeví také jedno utkání nižší soutěže Fotbalové národní ligy, uvedla mluvčí ČT Karolina Blinková.

Streamy ze všech utkání první fotbalové ligy odvysílá web iSport.cz (Czech News Center). Zpoplatněna budou stejně jako v uplynulém ročníku všechna utkání. Volně k dispozici jsou pak sestřihy z jednotlivých zápasů.

Pokud jde o další fotbalové zápasy, nabídne Česká televize všechna kvalifikační utkání české reprezentace, úterní zápasy Ligy mistrů, u kterých má právo první volby, a bude vysílat rovněž jedno semifinále i finálové utkání. Právo první volby má také u zápasů Evropské ligy, kde chce klást důraz zejména na zprostředkování zápasů českých týmů v soutěži.

Práva na Ligu mistrů, včetně čtvrtého předkola, má také O2 TV Sport. Celkem má odvysílat přes sto přímých přenosů za celý ročník. O2 TV v úterý odvysílala i duel Slavia Praha – Bate Borisov, který zakoupila „mimořádně“. "Aktuálně usilujeme i o práva na odvetu, která se bude hrát příští středu," dodal Solnař.

Práva na zápasy fotbalového národního poháru, MOL Cupu, drží ČT a také Nova Sport. 

Na obrazovkách ČT bude zastoupen i regionální fotbal, který televize přiblíží prostřednictvím projektu Můj fotbal živě.

Vysílací práva prodává společnost Pragosport, která je koupila v roce 2014, smlouvu má na čtyři roky. Spekulovalo se o tom, že fotbal za to dostal 400 až 440 milionů korun. Po nadcházející sezoně kontrakt vyprší a Ligová fotbalová asociace bude moci vypsat výběrové řízení.

-mav-