Cibulka potvrdil odchod z Barrandova, mluví o intrikách

pondělí, 18. září 2017, 10:58 TV MediaGuru

Dlouholetá tvář TV Barrandov Aleš Cibulka zdůvodňuje svůj odchod v otevřeném vyjádření.

Moderátor TV Barrandov Aleš Cibulka potvrdil ve společném prohlášení s Michalem Jagelkou odchod z televizní stanice Barrandov. Ve vyjádření pro média popsali, že situace na TV Barrandov se z jejich pohledu začala zhoršovat od začátku letošního léta. "Ze strany stávajícího programového vedení TVB začala nejprve plíživá a nenápadná, o to však promyšlenější, zákeřnější a pro nás nepochopitelná kampaň proti nám oběma, která v těchto dnech vyústila v naši definitivní likvidaci," uvedli v prohlášení. Naznačili také, že se neztotožňovali s koncepcí nového programového vedení TV Barrandov. Aleš Cibulka se na TV Barrandov podílel na pořadech Sejdeme se na Cibulce, Můžu dál?, Roztoč to!, objevoval se i v pořadu Česká tajenka. Michal Jagelka je mj. moderátorem denní talk show Život na houpačce.

Nejde o první medializovaný projev nespokojenosti s programovým vedením na TV Barrandov. Už před čtrnácti dny média spekulovala o klesajícím vlivu Kateřiny Brožové. Její pořad Exkluziv Kateřiny Brožové měl podle některých informací zmizet z obrazovky. To však vedení TV Barrandov nepotvrdilo a v reakci na tyto spekulace uvedlo, že premiérové díly pořadu Exkluziv Kateřiny Brožové budou pokračovat.

Programový kurz letošního podzimu TV Barrandov značně ovlivnil moderátor Jan Musil, který účinkuje v pořadech televize Nebezpečné vztahy či Jak to dopadlo. Musil stál i za novým seriálem Sousedé, který televize uváděla jako svoji hlavní podzimní novinku. Kvůli slabé sledovanosti ale nakonec pořad stáhla z vysílání TV Barrandov a přesunula ho na menší stanici Kino Barrandov.

Podle oficiálního oznámení TV Barrandov je důvodem odchodu moderátorské dvojice údajně skutečnost, že jejich pořady se nesetkaly s požadovanou diváckou podporou. „U všech formátů vlastní tvorby je pro nás klíčová sledovanost, která je téměř jediným kritériem pro nasazení pořadů do vysílání. Hledat za jakýmkoli naším krokem něco jiného je bezpředmětné. Jsme soukromá televizní skupina, kde platí, že o všech věcech od programu až po výběr nebo nasazení moderátorů rozhoduje generální ředitel,“ uvedl Jaromír Soukup, generální ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media.

 

Oficiální prohlášení Aleše Cibulky a Michala Jagelky z TV Barrandov

Minulý týden se roznesla zpráva o našem odchodu z TV Barrandov a o ukončení spolupráce s naší letitou domovskou televizí. Obracejí se na nás novináři, kolegové a přátelé, které zajímá, co se vlastně stalo, zda je to pravda a k čemu došlo. Abychom předešli nepodloženým a nesmyslným drbům a fámám, rozhodli jsme se k celé situaci touto formou oficiálně vyjádřit.

Musíme bohužel potvrdit, že nejpozději od začátku letošního léta začala ze strany stávajícího programového vedení TVB nejprve plíživá a nenápadná, o to však promyšlenější, zákeřnější a pro nás nepochopitelná kampaň proti nám oběma, která v těchto dnech vyústila v naši definitivní likvidaci. Nejsme první ani poslední, potkalo to už mnoho kolegů z barrandovské televize. Zažívali jsme nejrůznější menší či větší podrazy, ztěžování a komplikování naší práce, tatam byla přívětivá a rodinná televize, do které jsme kdysi nastupovali, a pro kterou jsme rádi pracovali.

Atmosféra v TVB je v posledních několika měsících, od jmenování nového programového vedení, na bodu mrazu. Nekompetentnost a neprofesionalita je doplněna žárlivostí, mindráky, závistí, arogancí, intrikami a čistkami. V takovém prostředí se opravdu nedá pracovat. Televize je tvůrčí živý organismus a organismus barrandovské televize je momentálně nemocný a paralyzovaný. Každý se bojí každého, módními se staly pomluvy a donášení. Nerozhodují už výsledky práce, sledovanost pořadů či profesionalita, ale patolízalství.

Nemluvě o celkovém dramaturgickém směřování TVB, se kterým jsme se čím dál tím méně mohli ztotožňovat.

Některé naše pořady byly zrušeny, v dalších budeme nahrazeni jinými moderátory či moderátorkami. Byť jsme, jako v případě pořadu Můžu dál?, stáli u jejich zrodu. Mrzí nás, že se na obrazovku nedostanou již natočené díly tohoto týdeníku například s Marií Retkovou, Uršulou Klukovou či Vlastimilem Harapesem. Vedení televize přišlo s argumentem, že nejde o hvězdy dostačujícího jména, které by diváky zajímaly.

Závěrem se sluší poděkovat televizi Barrandov a jejímu majiteli Jaromíru Soukupovi za krásné příležitosti a možnost pracovat několik let na mnoha báječných projektech TVB. Bylo skvělé být jejich součástí a být u toho.

Současně bychom chtěli poděkovat za spolupráci mnoha barrandovským televizním kolegům, úžasným profesionálům, se kterými jsme měli možnost se potkat a pracovat.

Celou záležitost tímto považujeme za uzavřenou a ukončenou. K této „kauze“ už se nebudeme žádným způsobem vyjadřovat.

Aleš Cibulka a Michal Jagelka; Praha, 18. září 2017