Nejnavštěvovanější weby dle kategorií a věku

úterý, 30. června 2009, 22:53 Internet & Mobil MediaGuru

Jaké typy serverů navštěvují nejvíce náctiletí či jejich prarodiče? Následující sociodemografické srovnání nám na tuto otázku pomohlo odpovědět.

Český internet navštívilo v květnu 2009 5,2 milionu návštěvníků z ČR. Za měsíc tito reální uživatelé (RU) vygenerovali 854 milionů návštěv, zobrazili přes 7 miliard stránek a jejich prohlížením strávili každý v průměru 27,5 hodiny.

TOP 7 nejnavštěvovanějších kategorií serverů

Napříč všemi věkovými skupinami reálných uživatelů obsadily první dvě místa v návštěvnosti Domovské stránky rozcestníků a Služby (mapy, e mail, jízdní řády), proto je dále již nebudeme zmiňovat ani hodnotit jejich umístění. Na dalších pozicích se již návštěvnost věkových skupin v jednotlivých kategoriích serverů liší.

Co do počtu RU nejmenší a také nejmladší věková skupina 12 14 let nejvíce navštěvuje komunitní servery, chaty a seznamky a také na nich tráví nejvíce času. Na další pozici se u této věkové skupiny umístila kategorie Hry, zábava, hudba, film, kultura, děti a dále pak kategorie IT servery, web, SW, HW. Na poslední příčku TOP 7 ještě dosáhla kategorie Zpravodajství.

Graf 1: Věkové skupiny RU 12-34 vs. kategorie serverů

graf

Věková skupina uživatelů 15 24 let má již priority mírně odlišné. Ačkoliv jí stále dominuje kategorie Komunitních serverů, chatů a seznamek, její další oblíbenou kategorií jsou IT servery, web, SW, HW – to můžeme vysvětlit zastoupením studujících středoškoláků a vysokoškoláků.

Pro již převážně pracující věkovou skupinu 25-34 let je (mimo HP rozcestníků a Služeb) nejnavštěvovanější kategorií Zpravodajství. Hned po zpravodajství však uživatelé ve věku 25 34 let vyhledávají hry, zábavu, hudbu a film a navštěvují komunitní servery, chaty a seznamky. Mezi jejich nejnavštěvovanějšími kategoriemi serverů se oproti mladším už objevuje i bulvární zpravodajství a vyhledávače a katalogy.

U uživatelů ve věku 35 44 let se první 4 kategorie serverů shodují s předchozí věkovou skupinou. Na další pozici se pak objevuje kategorie Vyhledávače a katalogy a dále Bulvární zpravodajství. Komunitní servery, chaty a seznamky v této věkové skupině začínají ustupovat do pozadí.

Pro věkovou skupinu 45 54 let nabývá hned po zpravodajství na významu kategorie Vyhledávačů a katalogů a dále pak Bulvární zpravodajství. Mimo čtení zpráv a vyhledávání informací tráví tato věková skupina svůj čas zejména na serverech s hrami, zábavou, hudbou a filmy, ale také na IT severech.

Nejstarší věková skupina internetových uživatelů navštěvuje především zpravodajské servery (seriózní i bulvární), vyhledavače a katalogy. Mimo kategorii serverů s hrami, zábavou, apod. tito uživatelé jako jediní na sledovaných příčkách ve své věkové skupině navštěvují kategorii Ekonomika, finance a právo.

Obecně mimo homepage rozcestníků a služby (mapy, e-mail, jízdní řády) tráví uživatelé nejvíce času na serverech s komunitními službami, chatu a seznamkách.

graf2

Zdroj: NetMonitor – SPIR – Mediaresearch & Gemius, Květen 2009