Nový způsob placení za reklamu od Digg

sobota, 06. června 2009, 19:35 Internet & Mobil MediaGuru

Zajímavý způsob placení za reklamu přináší slavná social-bookmarking služba Digg.com.

Celý princip je velmi jednoduchý a vychází z charakteristiky služby Digg (v ČR je podobná služba např. Linkuj.cz), kde uživatelé hodnotí vše, co si lze představit pod pojmem "obsah na internetu."

Uživatelé nyní dostanou šanci hlasovat, zda se jim zobrazená reklama (na Digg) líbí, či ne. Ty reklamy, které se budou více líbit, se budou zobrazovat častěji (a zadavatel platit za zobrazení méně) než reklamy, které budou hodnoceny špatně. V případě velmi špatného hodnocení některé reklamy se reklama z Diggu zcela stáhne.

Pokud si říkáte, že tím Digg zbytečně prodělá (na kreativě, kteoru nemůže ovlivnit), tak vězte, že nikoliv. Jde o jednoduchou matematiku a ve výsledku by měl Digg inkasovat za inzerci cirka stejnou sumu, jakou měl doposud. V čem je tedy tado technologie tak zajímavá? Ve dvou věcech:

1) uživatelé jsou více "zatáhnutí" do ovlivňování, co se na portálu Digg zobrazuje (ono v marketingu oblíbené "engagement")

2) portál by měl (aspoň dle předpokladů) zobrazovat pro lidi zajímavější, hezčí, atraktivnější reklamy. To samozřejmě vede, jak k celkové percepci portálu jeho uživateli, tak to může mít pozitivní dopad na CR reklam.

Na závěr lze říct, že se jedná o velmi zajímavý nápad, nicméně nijak zvlášt revoluční. Celý princip reklamy ala Google AdWords funguje podobně, jen se za pozitivní hlas považuje proklik konkrétní reklamy a nikoliv hlasování uživatele. Pokud některá reklama kliky nezaznamenává, je považována za nepopulární a postupně se zdražuje (nebo vytrácí).