Růst významu tabletů a chytrých telefonů má letos pokračovat

středa, 19. ledna 2011, 13:37 Internet & Mobil MediaGuru

Trendem pro letošní rok ve vývojí médií a technologií bude dominance tabletů, chytrých telefonů, digitální distribuce hudby a růst komunikace na sociálních sítích. Předpovídá to společnost Deloitte.

Podle studie společnosti Deloitte se celosvětově prodá v letošním roce více chytrých telefonů, tabletů a netbooků než tradičních počítačů. Deloitte zpracoval svoji tradiční predikci pro vývoj v oblasti médií, technologií a telekomunikací pro letošní rok a ve středu ji představil novinářům.

Prognóza společnosti předpokládá, že prodej tzv. „počítačů do ruky“ překoná letos hranici 400 milionů kusů. Další milník se má letos podle Deloitte odehrát v hudebním průmyslu. Výnosy z digitální distribuce hudebních nahrávek mají převýšit výnosy z klasického prodeje hudby na CD nosičích nebo vinylových deskách. Třetí milník je spojen s oblastí sociálních sítí. Objem komunikace uživatelů na sociálních sítích převýší podle odhadů v roce 2011 objem firemní komunikace.

„Klíčovým trendem v posledních deseti letech se stala konvergence. Technologie, média a telekomunikace jsou ještě více propojeny a vzájemně na sobě závislé než kdykoli dříve,“ představil hlavní trend Jakub Sova ze společnosti Deloitte.

Pokud jde o konzumaci médií, očekává Deloitte pokračování růstu sledovanosti televize. Počet diváků by se měl v letošním roce celosvětově zvýšit o 40 milionů na 3,7 miliard diváků.

V oblasti telekomunikací očekává Deloitte maximalizaci využití 3G sítě a také růst objemu přenášených dat o 25 % až 30 % ve srovnání s broadband sítěmi. Naopak prognóza nepočítá s tím, že by v nejbližších měsících mělo zaznamenat boom videovolání.