Televize více experimentují s novými médii

pondělí, 10. ledna 2011, 11:08 Internet & Mobil MediaGuru

Česká televize a TV Nova vstoupily do nového roku s několika novinkami spjatými se sledováním televize na internetu.

V rozmezí několika dnů nabídly dvě významné české televizní stanice nové služby týkající se jejich internetových aktivit.

ČT zapojí iPady

ČT představila nové internetové stránky, které mj. počítají s větší provázaností se sociálními sítěmi a s aplikacemi v chytrých telefonech či multimediálních tabletech. Své samostatné weby získaly také programy ČT1 a ČT2 a na duben se připravuje nový vizuál a nové pojetí zpravodajského portálu ČT24 a sportovního ČT4. Nové iVysílání, které je zatím v testovacím provozu, plánuje ČT spustit v průběhu ledna. Vybrané televizní pořady by zde měly být k přehrání ve vysokém rozlišení. „Portály ČT24, ČT4 a iVysílání jsou také zdrojem aplikace pro tablety, jakým je iPad a tzv. chytré telefony. Během prvního kvartálu pronikne Česká televize s těmito weby do několika operačních systémů, včetně Androidu a Symbianu 3. Chystáme však i další novinky pro iPhone a iPad,“ přiblížil ředitel nových médií ČT Milan Fridrich.

Nova spustila voyo.cz

TV Nova ohlásila spuštění nového videoportálu Voyo.cz, který uživatelům umožní sledovat živé vysílání TV Nova včetně sportovních pořadů či zpravodajské relace. Nova se přitom rozhodla zpoplatnit některé nabízené pořady. Půjde zejména o epizody seriálů, které si budou chtít diváci přehrát ještě dříve, než se objeví v TV vysílání.“Každému uživateli, který zhlédne epizodu svého oblíbeného seriálu v novém archivu, bude automaticky nabídnuta možnost podívat se za poplatek na další díl, jenž bude zařazen v televizním vysílání až za několik dní,“ přiblížila mluvčí televize Michaela Fričová. K dispozici mají mít uživatelé rovněž archiv se všemi pořady TV Nova i s vybranými zahraničními seriály. Filmy nebo seriálové epizody si diváci mohou přehrát přímo ve svém prohlížeči, ale Nova počítá i s tím, že přibude také možnost uložit si je do počítače a přehrát si je později.

Návštěvnost mírně vyšší

Návštěvnost serverů ceskatelevize.cz a nova.cz se v loňském roce podle měření NetMonitoru zvyšovala v průměru o cca 20 %. Citelnější nárůst návštěvnosti zaznamenal web ct24.cz, jehož loňský průměr se do listopadu zastavil na 557 tis. RU měsíčně.
Pokud jde o další internetové aktivity Novy, v polovině loňského roku spustila ženský portál doma.cz a příznivě se vloni vyvíjela návštěvnost vyhledavače zboží vybereme.cz, který televize provozuje.