E-knihy získávají pozornost, chystají se nové projekty

úterý, 22. března 2011, 07:00 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Trh elektronických knih (e-knih) je sice v Česku zatím menšinovým trhem, začíná ale být brán vážně jak knižními nakladateli, tak i autory.

Jeden z takových názorů zazněl v pondělí navečer na diskusi o elektronických knihách. Uspořádala ji společnost Tuesday Business Network.

Přestože současné prodeje elektronických knih v Česku jsou v řádech maximálně desítek kusů od titulu a počty titulů v řádu stovek, trh částečně rozhýbala nabídka levných čteček Amazon Kindle, uvedl například v diskusi Jiří Vlček, spoluzakladatel portálu Palmknihy.cz. Vlček přitom očekává, že trh elektronických knih bude nabývat na síle a do pěti let bude prodej e-knih tvořit až 50 % trhu.

I když zakladatel projektu eReading.cz Martin Lipert takto silný optimismus nesdílí a růst trhu elektronických knih v pětiletém horizontu odhaduje maximálně na 20 %, je přesvědčen, že nakladatelům může vydávání e-knih přinést minimálně stejný, ne-li vyšší výnos z prodeje. V elektronickém publishingu totiž odpadají náklady na tradiční distribuci, které pohlcují až cca 50 % výnosů z prodeje.

Odhaduje se, že v České republice využívá čtečky Kindle minimálně 2 tisíce lidí, optimistický odhad ale hovoří o 7-10 tis. lidech.

Určitý posun na trhu s elektronickými knihami v Česku je možné vysledovat i s přibývajícím vznikem projektů zabývajících se prodejem e-knih. V posledním loňském čtvrtletí odstartovaly hned tři projekty (eReading, Palmknihy, RájKnih) a letos v dubnu a v květnu se k nim přidají další portály, které vznikají pod knižními nakladateli Euromedia a Kosmas.

Podle majitele největšího knižního řetězce na českém trhu Jana Kanzelsbergera mladšího nepředstavují elektronické knihy hrozbu pro knihy tištěné. „E-knihy se mohou uchytit pouze v koexistenci s knihami tištěnými a s knižním trhem. Dnes je hlavní problém to, že lidé mají méně času a chuti na čtení. Jsem zvědav, jak s tímto jevem budou bojovat e-knihy,“ uvedl Kanzelsberger, jehož společnost aktivity v elektronických knihách zatím nechystá.