Oberfalzer zopakoval obavy z duopolu Novy a Primy

pondělí, 21. března 2011, 07:00 TV MediaGuru

Senátor Jiří Oberfalzer se obává, že po té, co z České televize zmizí reklama, vznikne na televizním trhu duopol komerčních stanic, které budou ovlivňovat ceny reklamy.

Jiří Oberfalzer (ODS), jeden z autorů senátního návrhu za zachování reklamy na České televizi i po skončení přechodu na digitální vysílání, to řekl na pátečním diskusním dni Veřejnost sobě, který se v divadle Archa věnoval České televizi.

„Podstatná je pro mě vyváženost trhu. Komerčním televizím nejde o objem, ale o větší výtěžnost, a proto bych se reklamy na ĆT zastával,“ uvedl Oberfalzer. Připomněl, že v současnosti reklama na ČT neslouží jako zdroj prostředků pro Českou televizi, ale zejména na podporu kinematografie a digitalizace vysílání.

Diskutující se ale neshodli, zda je reklama pro Českou televizi fundamentálně přínosná, nebo nikoli, a zda má médium veřejné služby svádět závod s komerčními televizemi v žebříčcích sledovanosti. Zatímco publicista František Kostlán nevidí problém financí jako zásadní a podstatu spatřuje zejména v existenci veřejnosti, ke které se vztahuje vysílání médií veřejné služby, bývalý předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák považuje finance za klíčový problém. „Když médium veřejné služby nebude mít patřičnou sledovanost, neobhájí výběr koncesionářských poplatků. Překrývání s komercí je proto nutným důsledkem,“ dodal.

Stávající právní úprava předpokládá, že po přechodu na digitální vysílání zmizí reklama z obrazovek České televize. Mělo by se tak stát v letošním listopadu. Na politické úrovni se však objevují iniciativy, které se snaží prosadit zachování reklamy na ČT i po tomto období. Vedle senátního návrhu již zmiňovaného Jiřího Oberfalzera a senátorů Tomáše Töpfera a Richarda Svobody, pracuje na variantách zachování reklamy na ČT i ministerstvo kultury.