Čistý objem inzerce v tištěných médiích vloni klesl o 7 %

středa, 20. dubna 2011, 13:14 Tisk Martina Vojtěchovská

Data z průzkumu čistých inzertních příjmů vydavatelů ukazují, že v roce 2010 bylo snížení objemu inzerce méně výrazné než v předcházejícím roce.

Objem čistých inzertních příjmů vydavatelů se v roce 2010 snížil oproti předcházejícímu roku o necelých 7 % a celkově dosáhl 6,3 mld. korun. Vyplývá to z každoročního průzkumu čistých inzertních příjmů, kterou zajišťuje Unie vydavatelů ve spolupráci se společností PricewaterhouseCoopers.

V loňském roce nemělo tedy v tištěných médiích dojít k tak výraznému snížení inzertních příjmů jako v „krizovém“ roce 2009, kdy Unie vydavatelů a PWC spočítaly pokles na 21 %. Přesto se však loňská úroveň objemu inzerce na tiskovém trhu dostala prakticky na úroveň roku 2001, tedy do období hluboko před ekonomickou recesí. V desetiletém pohledu byly pro tisková média inzertně nejúspěšnější roky 2006 a zejména 2007, ve kterém se objem tiskové inzerce vyšplhal na 8,6 mld. Kč.

Průzkum čistých inzertních příjmů je založen na sbírání údajů o objemu inzerce přímo od vydavatelů tisku. Zbytek tiskového trhu je dopočítáván podle inzertního podílu vyplývajícího z monitoringu reklamních investic. Pravidelně se daří získávat data od vydavatelů, jejichž souhrnný podíl na trhu dosahuje 70 % a více.

Graf: Vývoj čistých inzertních příjmů vydavatelů v letech 2001-2010 v mld. Kč, Zdroj: Unie vydavatelů, PWC