Lídr zavelel k obratu od tištěných médií

úterý, 12. dubna 2011, 16:46 Tisk Martina Vojtěchovská

Pro vydavatelského lídra ve střední a východní Evropě už nebudou tištěná média prioritou.

Mediální společnost Ringier, sídlící v Curychu, je významným evropským vydavatelstvím, které dominuje zejména v segmentu bulvárních a sportovních deníků a je i důležitým vydavatelem časopisů. Ve střední a východní Evropě své postavení vloni Ringier posílil spojením s vydavatelstvím Axel Springer.

Christian Unger, generální ředitel koncernu Ringier AG, který kromě domovského Švýcarska a střední a východní Evropy působí také v Asii, ve svém příspěvku na londýnské konferenci Digital Media Europe prezentoval svou vizi budoucího vývoje médií. Ukázal časovou osu, na které demonstroval, že papírová média už nebudou patřit mezi významné mediální nosiče ve srovnání s dalšími mediálními zdroji. Za klíčová data, kdy se tak stane, považuje Unger rok 2017 v případě Spojených států, rok 2025 v případě Švýcarska, 2030 v případě Německa. Do roku 2040 Unger předpokládá, že význam tištěných médií podstatně klesne celosvětově.

Ungerova provokativní předpověď je jednou z prvních, kdy se k ní hlásí i představitel vydavatelství, které je v současnosti podstatně (ze dvou třetin) závislé na příjmech z tištěných médií. „S ohledem na tuto prognózu jsme přesvědčeni, že je nutné snížit naši závislost na příjmech z tiskových médií. To se musí změnit,“ řekl účastníkům konference. Pro Ringier to má konkrétně znamenat koncentraci investic do tří oblastí: digitálních médií, zábavy a eventů.

Podle Ungera je důležité obsadit nové platformy rychle i za tu cenu, že produkt nebude kvalitativně bezvadný. Ringier půjde cestou partnerství a bude se snažit rozšířit své silné značky napříč různými platformami. Zároveň počítá s tím, že pro rozdílné značky a platformy bude třeba konstruovat odlišné obchodní modely.

Ringieru se celosvětově podařilo v loňském roce zvýšit podíl výnosů z digitálních aktivit, které tak přesáhly 10 % na celkovém obratu. Nejrychleji však postupuje „digitalizace“ portfolia ve Švýcarsku. Z téměř 26 % se na celkovém obratu Ringier AG podílejí inzertní výnosy a z téměř 28 % výnosy z prodeje. Zbývající část tvoří výnosy z tiskárenských aktivit (23 %) a ostatní zdroje (14 %). Ringieru se vloni celkově dařilo, za loňský rok dosáhl čistého zisku 61,8 mil. CHF. To představuje téměř trojnásobek oproti předcházejícímu roku.

V Česku je Ringier přítomný prostřednictvím společnosti Ringier Axel Springer. Jde o největší vydavatelství na tuzemském trhu. Jeho obrat dosáhl vloni 142 mil. CHF oproti 148 mil. CHF v roce 2009.