Amazon: Prodáváme víc e-knih než knih tištěných

pátek, 20. května 2011, 12:35 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Příjmy z prodeje e-knih se razantně zvyšují. Neznamená to ale, že by trh tištěných knih za oceánem klesal.

Server Amazon.com prohlásil, že prodává více elektronických knih (e-books) pro čtečku Kindle než tištěných knižních výtisků. Nárůst prodeje elektronických knih mu tak pomáhá k tomu, že dosahuje nejvyšších nárůstů v prodeji za poslední dekádu.

Počet elektronických knih prodaných pro čtečku Kindle se Amazonu v letošním roce ve srovnání se stejným obdobím vloni ztrojnásobil. Konkrétní čísla, jaké jsou příjmy z prodeje pro jednotlivé typy titulů, Amazon nezveřejnil. Je ale obecně známo, že elektronické knihy prodává za nižší ceny než knihy tištěné.

Tato informace přichází ve stejnou dobu, kdy Americká asociace vydavatelů oznámila, že příjmy z prodeje amerických elektronických knih v letošním březnu meziročně vzrostly o 146 %.

Údaje z března naznačují, že celkové příjmy z prodeje elektronických knih v USA dosáhly úrovně 69 mil. USD. Příjmy z prodeje tištěných paperbackových knih dosáhly 116 mil. USD a byly meziročně o 8 % nižší. Příjmy z prodeje knih ve tvrdé vazbě meziročně vzrostly o 6 % na 96,6 mil. USD. Celkově příjmy z prodeje tištěných knih byly na maerickém trhu v letošním březnu ve srovnání s loňským březnem o 1,2 % vyšší.