ATO vypsalo tendr na měření sledovanosti

úterý, 17. května 2011, 03:50 TV Martina Vojtěchovská

Začíná prestižní tendr, jehož vítěz bude dodávat data o sledovanosti televize od roku 2013.

Asociace televizních organizací (ATO) vyhlásila výběrové řízení na realizátora čtvrté vlny elektronického měření sledovanosti televizního vysílání.

Klíčový výzkum televizní sledovanosti v současnosti zajišťuje společnost Mediaresearch. Smlouva stávajícímu realizátorovi však vyprší na konci roku 2012. Od začátku roku 2013 už by měla začít nová vlna měření.

Hlavním účelem výzkumu elektronického měření sledovanosti jsou data o sledovanosti televize. Projekt je ale propojen také s výzkumem životního stylu (LSS). Je realizován na peoplemetrovém panelu a sleduje mediální, postojové a spotřební chování dospělé i dětské populace. Zaznamenává i nově vznikající trendy v mediální konzumaci. 

Peoplemetrová data o sledovanosti televize mají čeští uživatelé k dispozici již čtrnáctý rok. Prvním realizátorem projektu byla v roce 1997 společnost Taylor Nelson Sofres Media Facts, nyní již devět let ATO spolupracuje s výzkumnou agenturou Mediaresearch.

Elektronické měření sledovanosti televizního vysílání v ČR se vyznačuje vysokou kvalitou dodávaných dat. Měření probíhá na reprezentativním vzorku 1 833 domácností (4 330 jednotlivců). Struktura panelu je průběžně upravována podle  aktuálních dat ČSÚ a na základě exkluzivního Kontinuálního výzkumu ATO (9 000 respondentů ročně).