Časopisy roku: vítězí převážně ty samé

pátek, 27. května 2011, 01:11 Tisk Martina Vojtěchovská

Výsledky letošní soutěže Časopis roku o nejlepší tuzemské magazíny nejsou příliš překvapivé, až na výjimky vítězí stále stejné časopisy.

Soutěž Časopis roku o nejlepší tuzemské časopisy už zná výsledky letošního ročníku. Nelze přitom říci, že by byly kdovíjak překvapivé. Některé tituly si totiž chodí pro ocenění téměř každý rok.

Mezi vítěze se tak letos už popáté v historii soutěže zařadil Reflex, pošesté Apetit, Respekt zvítězil dokonce po sedmé (stejně jako vloni i letos uspěl v kategorii Obálka roku), Marketing & Media po čtvrté. Trošku oprašovat vítězné pocity musel Čilichili, který bodoval poprvé před třemi lety. Letos byl ale úspěšný v kategorii digitální počin roku, takže vítězství mu patří za internetový projekt. Také programový TV max už na nejvyšší ocenění dosáhl, a to rovněž před třemi lety, stejně jako týdeník Euro, který si titul Časopis roku odnesl hned v prvním ročníku.

Premiérové pocity z vítězství si tak mohly vychutnat jen dva časopisy: Můj dům a Křížovkářský TV magazín. Druhý jmenovaný zvítězil v kategorii Hvězda roku, o níž nerozhodují svým hlasem porotci, ale vítěz je vyhlašován na základě kvantitativních parametrů nárůstu prodaného nákladu, čtenosti a objemu inzerce.

Otázkou je, co každoroční výsledky soutěže říkají o stavu českých časopisů. Dost možná, že i přes nadměrné množství titulů na trhu je jen několik z nich opravdu kvalitních, a proto se ocenění rozdělují pouze mezi několik těchto titulů. Anebo je celkový přihlášený počet titulů tak nízký, že volba opět padne na „staré známé“. Letos soutěžilo jen 35 časopisů, před dvěma lety jich bylo téměř 60. 

Unie vydavatelů, pořadatel soutěže Časopis roku, by se každopádně měla zamýšlet nad tím, jak soutěž posunout zase dál. Přestože členům Unie vydavatelů nelze upřít snahu a je dobře, že se taková soutěž v Česku koná, rozhodně by ji prospělo, kdyby se otevřela pro větší počet titulů a pro větší počet vydavatelů. Soutěže se totiž účastní jen někteří vydavatelé, což se na výsledcích musí projevit. V důsledku toho si nejvíce ocenění odnáší jen malý počet vydavatelů. Určitě by pomohla i lepší marketingová podpora, která by zvýšila zájem a povědomí o celé akci. Škoda, že unie na nějaké systematičtější promo v podstatě rezignovala.

Už vloni se přitom začaly objevovat názory, že by bylo dobré, kdyby se Časopis roku nevyhlašoval v tolika kategoriích (letos devět) a kdyby se více respektoval jeho název. Tedy vyhlásit opravdu jen jeden časopis roku, eventuálně jeden časopis roku v kategorii B2C a jeden v B2B.     

Výsledky soutěže Časopis roku 2010