Nova se chce bránit proti šíření programu na Slovensku

středa, 04. května 2011, 10:49 TV MediaGuru

Nejsledovanější české komerční televizní stanici Nova se nelíbí, že její program do své nabídky opět zařazují slovenští poskytovatelé kabelového a satelitního vysílání.

Ti totiž nedávno přišli na to, jak se vyhnout dohledu místní licenční rady. Nova proto plánuje k soudu podat žádost o předběžné opatření, aby zabránila šíření svého vysílání u některých operátorů, informoval internetový portál Mediálne.sk.

"Program televize Nova je sestaven jak z hlediska obsahu, tak z hlediska právních záležitostí pro šíření výhradně v teritoriu České republiky. Poté, co se slovenská vysílací rada od řešení problému převzatého vysílání distancovala, jsme byli nuceni satelitní operátory sami vyzvat, aby vyřadili TV Nova z nabídky televizních programů určených pro území Slovenska," řekla pro Mediálne.sk mluvčí české stanice Michaela Fričová.

Televizní operátoři na Slovensku mohou podle zákona šířit programy televizních stanic jen s jejich souhlasem. Na splnění této povinnosti dohlíží rada pro vysílání. Firmy se jí však vyhnuly tím, že šíření programů českých stanic registrovaly na příbuzné společnosti v zahraničí a tvrdily, že oni retransmisi pouze technicky zajišťují. Kromě Novy se v nabídce operátorů objevily také kanály televize Prima nebo TV Barrandov.

Nova a Prima proti šíření signálu na Slovensku protestovaly už dříve. Zařazení vysílání českých televizních stanic se nelíbí ani jejich slovenské konkurenci, které tak ztrácí diváky. "České stanice mají zakoupená práva na vysílání akvizičních titulů na území České republiky, a proto šíření jejich signálu na Slovensku považujeme za konkurenci, díky které ztrácejí slovenské stanice exkluzivitu nakoupených titulů na našem území," uvedla Miroslava Labašová z nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří spolu s Novou do skupiny CME.

České stanice mají na Slovensku v posledních týdnech tržní podíl kolem osmi až devíti procent. Meziročně se zvýšil o dva až tři procentní body. "Komerční šíření českých stanic na Slovensku v podmínkách existujících zákonů považujeme za přímé a významné ovlivnění konkurenčního prostředí u nás," dodal šéf televize Joj František Borovský.