Projednávání reklamy na ČT odsunuto

čtvrtek, 26. května 2011, 16:27 TV MediaGuru

Volební výbor odsunul projednávání důležitého návrhu, který usiluje o zachování reklamy na České televizi i po přechodu na digitální vysílání.

Volební výbor se na svém čtvrtečním zasedání 26. května rozhodl neprojednávat změny příslušných mediálních zákonů, které mají podle senátního návrhu vést k prodloužení reklamy na České televizi i poté, co v Česku skončí přechod na digitální vysílání. Toto datum je stanoveno na 11.11.2011.Volební výbor odložil projednávání senátního návrhu na neurčito, a to z toho důvodu, že dnes údajně neměl dostatek podkladů.

Senátní návrh počítá na ČT1 se zachováním 0,75% denního vysílacího času vyhrazeného reklamě a 0,5% vysílacího času na ostatních kanálech ČT. Zároveň by změna zavázala Českou televizi odvádět 40 % z výnosů z reklamy Státnímu fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a 40 % Státnímu fondu kultury ČR.

Senátní návrh se ale nelíbí komerčním televizím. TV Nova se už proto nechala slyšet, že je připravena odvádět část výnosů z prodeje reklamy do fondu na podporu kinematografie, pokud reklama na ČT nebude po přechodu na digitalizaci vysílána.

O budoucnosti reklamy na ČT by měla rozhodovat Poslanecká sněmovna na své nadcházející schůzi. Její verdikt bude vzhledem k rozložení sil v obou komorách parlamentu klíčový.

Volební výbor dnes také zúžil počet kandidátů do kontrolních rad médií veřejné služby - Rady ČT a Rady Českého rozhlasu. Do užšího výběru kanidátů, z nichž už bude vybírat Poslanecká sněmovna, se například nedostali stávající předseda Rady ČT Jiří Baumruk nebo členka rady Helena Fibingerová. Nejvíce hlasů do Rady ČRo obdrželi vysokoškolští pedagogové Petr Šafařík a Irena Žantovská.

Při výběru kandidátů do Rady ČT dali členové volebního výboru nejvíce hlasů Milanu Smutnému. Působil mimo jiné jako novinář či mluvčí AAA Auto. Do užší nominace se u Rady ČT dostal také například spisovatel Antonín Bajaja, bývalý člen Rady ČTK Jan Bohdal spojený se serverem Českámédia.cz či Michal Jankovec, který v minulosti řídil agenturu ČTA. Neprošli naopak bývalý ředitel ČT Dušan Chmelíček čí někdejší ředitel ČRo Václav Kasík.

Do Rady ČRo si poslanci budou moci vybrat mimo jiné děkana FF UK Michala Stehlíka, spisovatele a novináře Jana Beera či bývalého člena rady ČRo Pavla Hazuku.

Výbor na každé volné místo vybral tři kandidáty. Protože v obou institucích jsou volná shodně čtyři místa, je jich v každé z nich celkem 12. Úspěšní kandidáti, které zvolí sněmovna, budou na chod veřejnoprávních institucí dohlížet šest let.
 
-mav-, -čtk-