VLP jde k České poště, Pavel jako ředitel končí

úterý, 24. května 2011, 08:23 Lidé, Tisk Martina Vojtěchovská

Třetí největší deníkové vydavatelství mění distributora předplatného a změny čekají i management.

Od 1. července převezme distribuci předplacených výtisků regionálních titulů Deník Česká pošta. Nahradí tak stávající společnost Mediaservis, jejíž služby VLP vypověděla na konci loňského roku. Podle generálního ředitele VLP Miroslava Pavla byla důvodem výpovědi cena, kterou Mediaservis za své služby požadoval. Česká pošta podle Pavla přijala podmínky, které vydavatelství požadovalo – tedy zejména zavedení sobotní distribuce a zajištění rozvozu předplatného v 7:30. „Je to velmi jednoduché, Česká pošta nabídla lepší podmínky,“ zdůvodnil krok, který významně ovlivní síly na distribučním trhu předplatného, Miroslav Pavel.

Regionální deníky Deník, které VLP vydává, mají z tuzemských deníků nejvyšší počet výtisků, které se distribuují pomocí předplatného. V celkovém poměru všech prodaných výtisků Deníku představují výtisky prodané přes předplatné více než 60 %.

VLP čekají letos i další změny. Předseda představenstva a generální ředitel VLP Miroslav Pavel k 30. červnu 2011 svůj post opustí. Pavlovi vyprší smlouva na konci letošního roku a o dřívější odchod požádal majitele sám. Hodlá se věnovat svým dalším vydavatelským aktivitám, zejména Literárním novinám, které vlastní. Kdo Pavla ve vedení VLP nahradí, by mělo být známo do konce června.

Podle informací MediaGuru však nelze vyloučit, že nepůjde o jedinou personální změnu v nejvyšším managementu VLP v letošním roce.

V souvislosti s tím se proto na trhu opět oživily spekulace o případné změně vlastníka třetího největšího deníkového vydavatelství v Česku, patřícího do německé skupiny Verlagsgruppe Passau. „Majiteli vydavatelství jsem byl několikrát ujištěn, že nemají v úmyslu VLP prodávat,“ reagoval na tyto spekulace Miroslav Pavel s tím, že jde o výlučné rozhodnutí rodiny Diekmannů, majitele vydavatelství. Odcházející generální ředitel však připustil, že na trhu existují subjekty, které projevovaly o VLP zájem, jejich jména však nejsou veřejná.

Miroslav Pavel opustí VLP po třech letech. Vedení převzal po odchodu Zoltána Morvaie v létě roku 2008 s cílem firmu finančně stabilizovat. Hospodaření vydavatelství bylo v posledních letech ztrátové, v roce 2009 představovala ztráta 302 mil. korun, za loňský rok se jí mělo podařit snížit.