Adepti na ředitelské křeslo České televize

pondělí, 20. června 2011, 07:15 TV Martina Vojtěchovská

Kdo by se mohl zúčastnit tendru na generálního ředitele České televize? Přinášíme oficiální i méně oficiální jména, o kterých se mluví.

Přestože ještě o přesném datu, kdy bude nový tendr vypsán, nebylo rozhodnuto, už se v souvislosti s odchodem stávajícího generálního ředitele Jiřího Janečka, který oznámil úmysl rezignovat v letošním srpnu, objevuje několik jmen, která mohou do tendru promluvit. Je ale jasné, že s blížícím se datem konkursu bude jmen přibývat a některá se “odtajní” až v samém závěru. Jaká jména mohou v současnosti připadat v úvahu? 

Petr Dvořák

Nejvíce je zatím slyšet o bývalém generálním řediteli TV Nova Petru Dvořákovi. Ten svůj záměr účastnit se výběrového řízení potvrdil, navíc ukazuje, že má jasně vytříbené a promyšlené priority, co by Česká televize potřebovala a jakým směrem by se měla ubírat.

Hynek Chudárek

Výkonný ředitel a zakladatel TV Óčko už rovněž veřejně potvrdil svůj zájem zúčastnit se soutěže o místo ředitele na Kavčích horách. Chudárek má s tímto typem soutěže svoji zkušenost, protože o funkci generálního ředitele ČT se ucházel už před dvěma lety, kdy se dokonce probojoval mezi pětici finalistů.

Milan Fridrich

Stávající ředitel divize nových médií České televize bývá v souvislosti s místem generálního ředitele ČT spojován už delší dobu. Rovněž jeho jméno figurovalo jako jedno z možných do čela veřejnoprávní instituce před dvěma lety. Přestože se ve svém blogu na internetu ČT24 na konci minulého týdne zamýšlel nad tím, jaký by měl být nový generální ředitel ČT, o své možné účasti v tendru se zatím nezmínil.

Roman Bradáč

 

Další možný kandidát z nitra České televize, jehož jméno zatím nebylo oficiálně potvrzeno. Jak už ale naznačil deníku MF Dnes, sám svoji kandidaturu nevylučuje. Bradáč je stávajícím výkonným ředitelem ČT24 a ředitelem zpravodajství ČT - tento post převzal před rokem právě po Milanu Fridrichovi.

Jana Škopková

Neoficiální informace hovoří zatím o jediné ženě mezi možnými adepty. Současná šéfdramaturgyně Centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání České televize a bývalá redaktorka pořadů Fakta či Na vlastní oči (TV Nova) může být štikou výběrového řízení.

Kdo by se mohl přihlásit?

Zdeněk Šámal

Kandidatura by se v jeho případě nabízela. Stál u zrodu zpravodajského kanálu ČT24, poté přešel ke konkurenční Z1. V současnosti vede program nové televize Metropol. Při vší úctě k novému televiznímu projektu jsou tady Šámalovy zkušenosti až příliš velkým luxusem.