Centrum Holdings letos klesá v inzertním objemu

úterý, 21. června 2011, 04:56 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Ze tří nejsilnějších internetových hráčů na reklamním trhu si podle Admonitoringu nejvíce oproti loňsku pohoršil Centrum Holdings.

Mediální skupina Mafra se v letošním roce dotahuje na Centrum Holdings v objemu internetových reklamních příjmů a atakuje tak pozici dvojky na trhu. Jedničkou trhu je s přehledem Seznam.cz, který pohlcuje zhruba polovinu všech investic internetové display reklamy. Vyplývá to z monitorovaných údajů Admonitoringu za prvních pět letošních měsíců. Monitoring však nezahrnuje jiné formy inzerce, než je dispaly reklama.

Ve srovnání se stejným obdobím vloni si naopak Centrum Holdings výrazněji pohoršil, když podle monitoringu jeho reklamní příjmy z display reklamy klesly o 17 %. Přestože také výsledky Mafry jsou v letošním roce o cca 5 % nižší než vloni, přesto se za rok k pozici dvojky přiblížila.

Oproti loňsku se výrazně vylepšily výsledky vydavatelství Mladá fronta, které si meziročně polepšilo o více než 90 %, což bylo dáno zejména akviziční politikou v loňském roce. Další z vydavatelských domů – Ringier Axel Springer a Economia – mají v letošním roce na internetu také lepší výsledky než vloni, a to o cca 14 %, resp. 21 %. Naopak nižší příjmy z internetu letos zaznamenává mediální dům Sanoma Media a také společnost CET 21, provozovatel TV Nova.

Celkově se příjmy sledovaných internetových provozovatelů v Admonitoringu (bez nezapojených médií) za prvních pět letošních měsíců v meziročním srovnání snížily o necelé 1 %.

Objem inzerce provozovatelů českého internetu (leden-květen 2011 /2010)

Zdroj: Admonitoring