ČT bez reklamy: novela prošla druhým čtením

úterý, 21. června 2011, 06:50 TV Martina Vojtěchovská

Poslaneckou sněmovnou prošla ve druhém čtení novela zákona, která zbavuje reklamy kanály ČT1 a ČT24.

Poslanci na úterním jednání Poslanecké sněmovny poslali do závěrečného třetího čtení návrh novely zákona o České televizi a dalších mediálních zákonech, které po 11. listopadu 2011 zakazují reklamu na kanálech ČT1 a ČT24 s výjimkou reklamy, která je navázána na odvysílání kulturních a sportovních pořadů. Televize veřejné služby tak bude moci reklamu vysílat pouze na kanálech ČT2 a ČT4, a to v rozsahu 0,5 % denního vysílacího času. Zmíněné kanály jsou však z hlediska reklamního potenciálu ČT velmi slabé. Výnosy z prodeje reklamy na ČT má televize odvádět Státnímu fondu kultury ČR a výnosy z prodeje reklamy na ČT4 mají být určeny na výrobu sportovních pořadů. 

Komerční televize (Nova, Prima a i TV Barrandov) mají přispívat na podporu české kinematografie poplatkem ve výši 2 % z ročních výnosů z prodeje reklamy.

"Návrh, který předkládáme, má jediný smysl - a to je zajistit financování české kinematografie a fondu kultury," uvedl novelu zákona předkladatel, senátor Jiří Oberfalzer. Proti znění novely vystoupila poslankyně KSČM a členka volebního výboru Ivana Levá, která je proti zrušení reklamy na ČT. Klub KSČM proto novelu nepodpoří. Třetí čtení novely zákona je naplánováno na červenec.